Als je over je relatie twijfelt
Voor Anna (30) is dit probleem herkenbaar. Althans, was. “Een halfjaar terug heb ik mijn relatie verbroken, omdat ik constant maar twijfelde of hij wel de ware was. Al vanaf het begin van onze relatie speelden er namelijk bepaalde dingen waar ik niet mee kon omgaan en niet blij mee was. Ondanks dat ik het meerdere malen aangegeven heb, veranderde er niks. Maar daarnaast waren - en zijn - we nog steeds súpergek op elkaar en hadden we het natuurlijk ook heel vaak heel erg leuk. Het was constant de afweging: wat weegt zwaarder? Maar daarnaast dacht ik ook: als ik zo veel twijfel, dan zegt dat toch al genoeg? Daarom heb ik uiteindelijk onze relatie verbroken. We zijn hier beiden echter zó verdrietig van geweest, dat ik daarna weer twijfelde of het wel de juiste beslissing was. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat een juiste beslissing zo veel verdriet met zich meebrengt. Maar blijkbaar wel. Althans, time will tell…”
Twijfels komen in elke relatie voor. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om echt wat met je twijfels te doen (lees: bespreken/relatie uitmaken) of hopen dat het vanzelf overwaait?
Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ: "Wanneer je twijfelt over je relatie, is het allereerst van belang om te kijken of je twijfels zich beperken tot je relatie of dat je überhaupt over allerlei levensgebieden twijfelt", vertelt ze. "In het geval van het laatste is het waarschijnlijker om je identiteit of zelfvertrouwen onder de loep te nemen, in plaats van specifiek je relatie. Wanneer je over je andere levensgebieden echter niet of beperkt twijfelt, dan is het verstandig om je relatie eens te analyseren. Wat is het in je relatie dat je doet twijfelen? Gaan je twijfels over eigenschappen of vaardigheden van je partner? Het is heel normaal dat een man en vrouw in een relatie nooit helemaal precies bij elkaar passen en ergernissen en irritaties zijn de normaalste zaak van de wereld."
Wanneer je je echter chronisch ergert of irriteert, dan is het zaak om in actie te komen. "Bespreek je ergernis of irritatie met je partner en kijk (a) of je partner wil veranderen om jou minder tot last te zijn en (b) hoe je hem hierbij kunt helpen. Wanneer je meer twijfelt over de relatie an sich, dan is het goed om te bezien of beide elementen die belangrijk zijn voor een stabiele en duurzame relatie, aanwezig zijn. Is er hartstochtelijke liefde, het hevige verlangen naar elkaar? En is er kameraadschappelijke liefde? Dat gaat meer over respect, betrokkenheid en vertrouwen. Een gevoel van gelukkig samenzijn met iemand wiens leven innig verstrengeld is met het jouwe. Wanneer hartstochtelijke of kameraadschappelijke liefde niet of te beperkt aanwezig zijn in jouw relatie, zorgt dit dikwijls voor twijfels, want we willen het totale pakket en we zien om ons heen dat dit tot de mogelijkheden behoort. Aan kameraadschappelijke liefde is te werken, door meer met elkaar te ondernemen en beter te communiceren."
Objectief naar je relatie kijken
Jennifer (29) heeft ook al lange tijd twijfels, maar krijgt de knoop maar niet doorgehakt. Ze baalt hier ontzettend van. “Ik heb periodes dat ik denk: ja, hij is de ware, we hebben het ontzettend leuk. Maar ik heb ook periodes waarin ik merk dat ik echt mezelf ervan moet overtuigen dat hij mijn prins op het witte paard is. Het is ook niet dat we echt problemen in de relatie hebben, daarom voel ik me ook zo naar als ik twijfel. Want hoe kan ik nou twijfelen aan een relatie met een man die zo lief en goed voor me is? Maar het echte ‘ja, dit is hem!’-gevoel heb ik niet. Dat ernaar uitkijken om hem weer te zien na een werkdag of een weekend zonder hem, het verlangen naar hem, het ja-ik-wil-kinderen-met-jou-gevoel: ik heb dat niet. En ergens weet ik dat dat niet goed is, en dat ik echt een keuze moet maken voordat taferelen als een huis kopen en kinderen krijgen in zicht komen. Dus ik moet er óf helemaal voor gaan óf onze relatie uitmaken. Maar ik weet oprecht niet wat nu de beste keuze is… En in elke relatie is er weleens wat, toch?”
"Weet ook dat mensen die in een vaste relatie zitten, doorgaans minder psychische klachten hebben dan mensen die alleenstaand zijn. Dat alleen al kan een meewegende factor zijn om je relatie niet te snel op te geven. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en doorgaans minder ingesteld op alleen leven. Soms zul je tot de conclusie komen dat bepaalde karaktereigenschappen niet te veranderen zijn of dat je partner niet wil veranderen. Of dat een belangrijk ingrediënt in je relatie mist. De knoop doorhakken kan altijd nog, maar soms is een periode pauzeren (met goede afspraken) of weer apart gaan wonen een goede eerste stap. Daarna kun je de balans opmaken en wanneer je emotioneel voldoende stabiel bent, beslissen of je de relatie al dan niet wilt voortzetten. Maak in elk geval nimmer belangrijke beslissingen aangaande je relatie, wanneer je zelf emotioneel niet goed in je vel zit. Intuïtie is dan niet leidend, maar leidt (wetenschappelijk bewezen) vaker tot verkeerde beslissingen. Dus wanneer je problemen op je werk hebt of een dierbaar familielid is recent overleden, stel beslissingen over je relatie dan tot nader order uit."