Gezonde snoepjes: cookie dough balletjes met kikkererwten
Foodness’ crea bea Claartje verzint de lekkerste recepten maar dan met een gezonde twist. Zweren bij chocoladerepen? Echt niet! Door ingrediënten te vervangen én te combineren, creëer je alsnog een heerlijk hapje.
En dit keer cookie dough balletjes met kikkererwten. Klinkt gek, is lekker. Want kun jij ook niet stoppen met het uitschrapen van de cookie dough-variant van Ben&Jerry’s? Dan móet je dit recept proberen. En voor de dames met een glutenintolerantie hebben we extra goed nieuws: deze chocoballetjes zijn glutenvrij!
Wat heb je nodig?
(Voor 15 balletjes)
- 250 gr. kikkererwten
- 3 el. honing
- 3 el. amandelpasta (of pindakaas)
- 1 stokje vanillebonen
- 100 gr. pure chocolade (70% of nog puurder)
Hoe maak je het?
- Laat de kikkererwten goed uitlekken. Je kunt zowel kikkererwten uit blik als gedroogde kikkererwten gebruiken die je dan een nacht laat weken. Anyhow: goed uit laten lekken!
- Schraap de merg uit een vanillestokje. Doe de merg bij de kikkererwten.
- Voeg ook de honing en amandelboter of pindakaas toe. Meng alles met een staafmixer of doe het in de keukenmachine. Meng tot je een dikke pasta hebt zonder klontjes.
- Hak 50 gram van de chocola fijn met een scherp mes. Voeg de chocoladestukjes toe aan het deeg.
- Rol met je handen kleine balletjes van het deeg en leg ze op een schaal. Zet de schaal minimaal een uur in de vriezer zodat de balletjes stijf worden.
- In principe zijn de balletjes nu klaar, maar je kunt ervoor kiezen ze nog te bedekken met een laagje chocola, waar je de overige 50 gram chocola voor nodig hebt.
- Smelt de overige 50 gram chocola au bain marie. Dip de balletjes een voor een in de chocolade en laat drogen op een vel bakpapier.
Kun je geen genoeg krijgen van Foodness' overheerlijke recepten? Probeer dan ook eens de havermoutkoekjes met rozijnen, de sticky citroencake met quinoameel of de pistache-cranberry reepjes.
Wil je geen recept missen? Like Foodness dan op Facebook!