Basiscursus fotografie: 9 tips om mooie foto?s te maken
Foto’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. We instagrammen erop los, sturen elkaar foto’s via WhatsApp en tijdens vakanties zijn we drukker met foto’s maken dan met genieten. Zo maak je de mooiste foto’s!
Een foto maken is niet moeilijk, maar een mooie foto maken vergt wel wat meer dan één druk op de knop. Wij geven je wat basistechnieken om je foto’s net een tikkeltje professioneler of mooier te maken. Of je nu foto's maakt met je iPhone of met een profi spiegelreflexcamera, de volgende tips kun je altijd gebruiken!
1. Heb je een profi camera? Leer de basisbeginselen
Als je gewoon foto's wilt maken met je telefoon, kun je tip 1 overslaan. Maar heb je een spiegelreflexcamera? Dan is het zonde om geen gebruik te maken van de opties op je toestel. Je diafragma bijvoorbeeld bepaalt hoeveel scherptediepte er in je foto zit. Hiermee stel je in of je achtergrond heel wazig wordt (mooi als je inzoomt op een onderwerp dichtbij je camera) of dat juist alle elementen – ook ver weg op de foto – nog steeds scherp in beeld te zien zijn. De sluitertijd is afhankelijk van het diafragma. Als je bijvoorbeeld het diafragma klein maakt, krijg je minder licht en moet je de sluitertijd verlengen om dezelfde belichting te krijgen. ISO is een manier om bij minder licht toch een goede foto te maken en is handig wanneer de omstandigheden het niet toelaten om te flitsen.
Typisch gevalletje 'de gulden snede' en gebruik maken van je diafragma
2. Plaats je onderwerp níet in het midden
Uit gewoonte plaats je vaak het onderwerp wat je wilt fotograferen (die persoon, dat mooie huisje) in het midden, maar eigenlijk is het veel mooier om het onderwerp wat meer naar de zijkant of meer naar boven of onder te plaatsen in het kader. Deze techniek heet ‘de gulden snede’. Als je je frame opdeelt in zes stukken (zoals bij boter, kaas en eieren), moet het onderwerp op een van de snijpunten vallen.
3. Zorg dat de lijnen in je beeld recht lopen
Ook ben je gewend om je camera altijd precies horizontaal of verticaal te houden; zo recht mogelijk dus. Maar soms betekent dit dat de lijnen in je beeld dan niet recht lopen. Zorg bijvoorbeeld dat de horizon altijd recht loopt. Of als je een toren op de foto hebt en deze vanuit jouw perspectief een beetje ‘scheef’ op de foto staat, dat je je camera ook een beetje scheeft draait.
4. Op ooghoogte van je onderwerp
Als je je lover of vriendin fotografeert sta je vaak automatisch op ooghoogte. Maar Simba de Poes is nogal een koppie kleiner als ze op de grond staat of ligt. Ga daarom ook op de grond liggen en fotografeer haar nu vanaf deze positie. Je beeld wordt zo veel levendiger.
Op ooghoogte van je onderwerp
5. Let op de achtergrond
Als je een portret maakt van iemand is de achtergrond belangrijker dan je denkt. Zorg bijvoorbeeld dat er geen plant uit het hoofd van je zusje/vriendin/vriend ‘groeit’ en dat er geen afleidende elementen in beeld staan als de foto om die ene persoon draait.
6. Creëer lengte
Wil je iets of iemand groter laten lijken dan zij/het in werkelijkheid is? Ga dan dichtbij die persoon of het onderwerp staan. Fotografeer je bijvoorbeeld de Domtoren in Utrecht, ga er dan een beetje dicht op staan, zak door je hurken, houd je camera verticaal en fotografeer omhoog. Hoe dichterbij en hoe lager je staat of zit, hoe meer lengte je in je foto krijgt.
Lengte creëren door van onderaf te fotograferen
7. Fotografeer ruimtelijk
Wil je een liggend onderwerp fotograferen – zoals een zwembad of de houten vloer in je nieuwe, grote huis – ga dan ook zo dicht mogelijk bij het onderwerp op de grond liggen en houd je camera horizontaal. Zo lijkt de vloer/het zwembad veel groter en ruimtelijker!
Wil je een liggend onderwerp fotograferen – zoals een zwembad of de houten vloer in je nieuwe, grote huis – ga dan ook zo dicht mogelijk bij het onderwerp op de grond liggen en houd je camera horizontaal. Zo lijkt de vloer/het zwembad veel groter en ruimtelijker!
8. Licht
In principe kijken mensen bij een foto altijd naar het lichtste gedeelte. Zorg dus dat het onderwerp van je foto in het licht staat en het lichtste deel van de foto je onderwerp is. Simpel en effectief.
Heb jij nog tips voor een mooie foto?9. Maak gebruik van fotobewerkingsprogramma's
Tegenwoordig is niks meer echt in het leven. En dus ook jouw foto's niet. Maak gebruik van (gratis) apps als Instagram om je foto nog beter uit de verf te laten komen. Of gebruik programma's op je computer zoals Photoshop, PhotoFiltre en Picasa.
Beeld: Pinterest