Liegen is slecht voor je gezondheid
We hebben allemaal weleens een leugentje verteld om je vriend op te hemelen of om je baan wat te romantiseren. Een keertje jokken kan namelijk best wel, toch? Liegen blijkt alleen erg slecht te zijn voor je gezondheid.
Als wij net op vakantie zijn geweest naar Spanje en het de godganse week met bakken uit de hemel viel, zijn wij geneigd om onze vakantie mooier voor te laten doen dan-ie eigenlijk was. Iedereen liegt weleens, dus waarom zou jij dat niet doen? Maar liegen blijkt een erg negatief effect te hebben op je gezondheid.
Slechte invloed
Wanneer je een leugen vertelt, moet je vaak blijven liegen, zodat de waarheid niet aan het licht komt. Hierdoor maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die slecht zijn voor je hartslag, je ademhaling en de toon van je stem. Hoe langer je blijft liegen, des te gestrester je raakt. En stress, dat is niet goed voor je gezondheid. Volgens Goed Gevoel hebben gestreste mensen 27% meer kans op een hartaanval dan mensen die ontspannen zijn.
Een leugen activeert een bepaald deel van je hersenen wat ook geactiveerd wordt als je stress hebt. Dit deel van de hersenen kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt. Hoe groter je leugen, des te vermoeider je je zult voelen. Daarnaast blijkt uit een experiment van de universiteit van Notre Dame (Indiana, Verenigde Staten) dat eerlijkheid een positief effect heeft op je relatie.
Geen gesprek zonder leugen
Een leugentje om bestwil, dat kan wel een keer, toch? Uit onderzoek van de universiteit van Massachusetts blijkt dat meerdere mensen er zo over denken: 60% van de mensen blijkt geen gesprek van 10 minuten te kunnen voeren zonder minstens een keertje te liegen. Het zijn vooral de mannen die erop los jokken. Zij liegen namelijk twee keer zo vaak als wij vrouwen.
Vertel jij weleens een leugentje om bestwil?