Goede daden die altijd verkeerd uitpakken
Wanneer we in een goede bui zijn, staan we op voor die oude vrouw in de trein en geven we geld aan een goed doel. Ja, zo af en toe verrichten we echt wel een goede daad… Helaas pakken ze niet altijd goed uit.
Het oude meneertje helpen met oversteken en je laatste losse euro die je had bewaard voor een loempia op de markt geven aan de vrouw met het daklozenkrantje. We zijn niet compleet egoïstische wezens en willen soms weleens wat goeds doen. Helaas pakt het in de volgende situaties vaak niet helemaal goed uit.
Helpen veters strikken
Jij hebt er helemaal geen zin in, maar wanneer vriendlief vraagt of jij op het kroost van zijn oudere zus kunt passen, weet je dat je geen nee kunt zeggen. Je zet je pokerface op en probeert er een leuke middag van te maken. Samen met Lotte en Pim ga je naar de kinderboerderij, maar op de heenweg zie je plotseling dat Lottes veter loszit. Als dat kind nou maar niet struikelt, want dan heb jij het weer gedaan hoor. Dus speciaal voor haar neem je de moeite om door je knieën te gaan om een valpartij te voorkomen. Wanneer je haar veters vastpakt om ze te knopen, geeft ze je plotseling een snauw dat ze het zelf kan doen. Lekker dan…
Fietser voorrang geven
Wanneer het met bakken uit de lucht valt, ben jij extra blij dat jij vanochtend hebt besloten met de auto naar het werk te gaan. Terwijl jij door de regen rijdt, zie je een ongelukkige jongeman door de regen fietsen. Bij de rotonde moet je de eerste links en je ziet dat hij daar ook moet oversteken. Je besluit om te stoppen en om hem voorrang te geven. Je weet immers dondersgoed hoe vervelend het is om door de regen te fietsen en om dan ook nog eens af te moeten stappen. Maar die fietser kijkt natuurlijk strak voor zich uit en heeft pas door dat jij bent gestopt op het moment dat hij zelf al stilstaat. Ongeduldig wenkt-ie met z’n hand dat jij maar voor moet gaan. Nou goed… dan niet!
Iemand voorlaten bij de kassa
Omdat wij er weinig voor voelen elke dag naar de supermarkt te slenteren om een pak melk en een brood te halen, doen we onze boodschappen voor de hele week in één keer. We hebben aan één boodschappenkar dan ook amper genoeg en wanneer we bij de kassa aankomen, begint de ellende. De inhoud van je hele boodschappenkar moet je op de band kieperen. Dat gaat nog wel een uur duren dus. In je ooghoek zie je plotseling een man staan met alleen een pak melk in zijn hand. “Gaat u maar voor”, mompel je dan, en de man maakt hier dankbaar gebruik van. Je voelt je even goed, want je hebt weer een goede daad verricht. Tot je plotseling ziet dat de vrouw achter je, en de vrouw daar weer achter, ook maar één ding hebben…
Kleding aan het Leger des Heils geven
Eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal een uitpuilende kledingkast, maar nóóit iets om te dragen. Tijd dus om je kast eens uit te mesten en de kleding die je al een jaar niet meer hebt aangehad aan het Leger des Heils te geven. Dus ook dat ene geruite truitje wat best nog wel leuk is en die broek die je maar één keer hebt gedragen. Wanneer je je zak met kleding de deur uit hebt gedaan, voel je je best goed. Tot je een maand later opeens in Cosmo leest dat geruite truitjes hun comeback gaan maken. Natuurlijk, heb jij weer!
Kleingeld aan de kassière geven
“Dat is dan €13,55”, zegt het 16-jarige meisje achter de kassa een beetje verlegen. Terwijl jij je laatste boodschappen nog even in je zelf meegebrachte plastic tas propt, geef je haar je briefje van twintig. Ze pakt het aan en tikt het bedrag in de kassa. Haar lade vliegt open en het bedrag voor jouw wisselgeld popt op haar scherm. Dan zie je dat je nog wel 5 cent in je portemonnee hebt slingeren. Om haar werk wat makkelijker te maken, geef je haar snel het 5-eurocentmuntje. Gevolg: dat kind is helemaal van haar apropos en heeft geen idee hoeveel geld ze je nu nog terug moet geven. De arme kassière schiet compleet in de stress. Snel mompel je hoeveel ze je nu terug moet geven en je besluit om nóóít weer zomaar meer kleingeld te geven als er niet om wordt gevraagd.
Heb jij nog een goede daad die nooit goed uitpakt?