Liever huilend kind of dik persoon als vliegtuigbuur?

De maatschappij door Marleen_S

Het is altijd afwachten of je vliegtuigbuur niet from hell is als je op reis gaat. Dacht je dat ‘n krijsend kind irritatiefactor nummer één is? 1 op de 3 passagiers tekent ervoor zolang ze niet naast een dik persoon hoeven te zitten.

Met het zweet nog vers in je naad zit je na een gatewijziging eindelijk in dat altijd maar weer veel te kleine vliegtuigstoeltje. Extra belangrijk dus met wie je die vier uur durende rit naar Turkije moet zien te overleven. Want naast het gebrek aan beenruimte, en überhaupt personal space, zit je niet te wachten op jengelende baby’s en praatzieke tantes.



Storen aan zwaarlijvige passagiers

Toch bestaat er een nog grotere nachtmerrie onder vliegtuigpassagiers. Uit Brits onderzoek blijkt dat een derde van de vliegers liever naast een huilend kind zit dan een 'obese' persoon. Onder de 2500 ondervraagden stoort één op de drie zich het meest aan zwaarlijvige medepassagiers tijdens de vlucht.

Waarom? Aangezien we met opgekrulde benen ons op een minuscuul stoeltje moeten wurmen, zitten we niet te wachten op iemand die ook maar een centimeter van onze stoelruimte inpikt, aldus Metro UK. Vliegticketvergelijker Jetcost, die het onderzoek uitvoerde, vroeg welke personen nog meer niet gewild zijn als vliegtuigbuur. De top vijf:

  1. Iemand met overgewicht (32%)
  2. Een huilende baby (29%)
  3. Iemand die de hygiëne niet in acht neemt (21%)
  4. Iemand met vliegangst (17%)
  5. Iemand die niet kan stoppen met praten (16%)
     

 
Aparte vliegtuigstoelen voor overgewicht

Daarnaast gaf 57% aan wel heel vaak apart te moeten zitten van geliefden, vrienden of familie. Maar goed, dat nemen we graag voor lief, zolang er maar geen horrorgeval op de stoel naast ons komt zitten. Antoine Michelat, medeoprichter van Jetcost zegt erover: “We dachten altijd dat schreeuwende baby’s het meest vervelend waren tijdens een vlucht, maar mensen kunnen hier steeds beter mee dealen. Ze snappen dat baby’s gewoon baby’s zijn en het niet kunnen helpen dat ze huilen wanneer bijvoorbeeld hun oortjes ploppen.”

“Sommige vliegmaatschappijen houden inmiddels al bepaalde rijen in het vliegtuig apart voor mensen met overgewicht. Hoewel sommige mensen hier baat bij hebben, kunnen mensen die niets kunnen doen aan hun overgewicht zich juist gekwetst voelen,” vindt Michelat. “Het is een risico dat je neemt.”
 
En jij? Zit jij liever naast een jengelende baby of een persoon met extreem overgewicht?