4x gedrag waar je écht te oud voor bent

Psyche & spiritualiteit door Fleur
We doen allemaal weleens dingen waar we niet trots op zijn. Sommige vergeten we snel, andere maken ons hoofd nóg rood. En dat kan terecht zijn. Voor deze vier gedragingen ben je bijvoorbeeld écht te oud.

Niets menselijks is ons vreemd, maar dat wil niet zeggen dat elk gedrag maar door de beugel moet kunnen. De volgende dingen hoor je zo alleen in de kleuterklas te doen. Waarom? En wat je kunt doen als je je toch als een vierjarige gedraagt? Ook dat hebben we even voor je opgeschreven.
 


Afzeiken als je jaloers bent
Hoe het vroeger ging: dolblij was je met je rode Barbie-auto (driedeurs, met plaats voor Ken én de baby van Barbs). En toen was daar het moment dat je klasgenootje Shelley haar nieuwe karretje van Mattel liet zien. Knalroze, met zilveren velgjes en groot genoeg om de hele plastic familie in te parkeren. Jouw reactie? “Nou… Nou… Rood is toch veel cooler dan roze en ik heb toch meer vriendinnen dan jij. Lekker puh.” 
Hoe het nu gaat: dolblij ben je met het aantal kilo’s wat er nu op de weegschaal verschijnt: het zijn er vijf minder dan eerst. Om het te vieren, plan je een shopdag met Helga. Helga vertelt je al snel dat ze tien kilo is afgevallen. Slik. D-dat is vijf kilo meer dan jij. En dus zeg je, inmiddels groen aangelopen: “Ach, voor sommige mensen is vijf al voldoende; die hoeven niet méér af te vallen.”
Waarom je te oud bent voor dit gedrag: jaloezie is menselijk, maar volwassenen kunnen kiezen er zelf mee te dealen, in plaats van een ander ermee lastig te vallen.
Eerste hulp bij jaloezie: praat erover met iemand die níet degene is op wie je jaloers bent. Je gevoelens mogen er namelijk op de eerste plaats zijn. Om daarna een beetje te relativeren, kun je jezelf afvragen of je soms níet zou willen dat een ander iets heeft wat jij niet hebt. Zou je bijvoorbeeld liever willen dat Helga géén 10 kilo af was gevallen, en zich daardoor wellicht minder fit zou voelen? Precies. Probeer daarnaast iets positiefs uit de situatie te halen: wellicht kan degene die iets moois heeft bereikt, jou helpen hetzelfde te bereiken. 
 
Hard-to-get spelen
Hoe het vroeger ging: je zoende tijdens het kerstgala met Ben uit 2C. Omdat je geen blauwtje wilde lopen de maandag na de party, zei je dat je absoluut niets van hem wilde. Ben dacht er anders over: hij zag je wel zitten. Toen je dat in een berichtje van hem op je Nokia 3310 las, begon je glunderen, maar stuurde je vooral niets terug. Hij moest niet denken dat hij je zo makkelijk kon veroveren, zeg.
Hoe het nu gaat: drie dagen na de date met behoorlijk-mr.Right stuur je hem pas een WhatsApp’je, want je wilt niet te eager lijken. Als hij vervolgens aangeeft graag nog eens af te spreken, tik je een dag later een korte app dat jou dat heel leuk lijkt. Alleen niet morgen, maar over twee weken. Hallo, hij hoeft niet te weten dat je hem geweldig leuk vindt.
Waarom je te oud bent voor dit gedrag: omdat de meesten pak-me-dan-als-je-kan spelen in de kleuterklas. En vooruit, op brugklaskamp. Maar daarna houdt het écht op.
Eerste hulp bij hard-to-get-neigingen: vraag jezelf af wat jij ervan zou vinden als hij voor de jeu doet alsof-ie niets van je moet. Is daar ook maar iets aantrekkelijk aan? Waarschijnlijk niet. Wees juist stoer én dus sexy door hem te vertellen wat je vindt. “Ik vond het heel leuk met je vanavond. Zin in een film volgende week?”
 

 
Klikken
Hoe het vroeger ging: tijdens het knutseluurtje bij juf Bea stootte Saartje een pot lijm om. Saar legde er vervolgens een papiertje overheen, in de hoop dat de juf de kleverige boel niet zou zien. “Oooooh!”, kirde jij, je héél goed bewust van Saars schaamte. “Juf! Juf! Saar heeft de lijm omgegóóid!”
Hoe het nu gaat: receptioniste Stella vertrouwt je toe dat ze zich een dagje ziek gaat melden, omdat ze er doorheen zit. Als je baas op de bewuste dag mompelt dat er nu niemand is om de kopjes in de vaatwasser te ruimen, zeg je: “O, ze is niet echt ziek, hoor. Ze heeft zich gewoon ziekgemeld, omdat ze er alleen een beetje doorheen zat.”
Waarom je te oud bent voor dit gedrag: je weet dondersgoed dat je alleen maar klikt om iemand in een kwaad daglicht te stellen. Een kleuter denkt oprecht dat-ie er de sympathie van de juf mee wint. Is je zelfbeeld zo laag dat jij iemands sympathie nú nog nodig hebt?
Eerste hulp bij klikneigingen: het is niet moeilijk klikken te voorkomen. Adem, als je op het punt staat te klikspanen, even goed in en uit en vraag jezelf het volgende af: hoe zou jij je voelen als iemand het bij jou zou flikken? Precies. Verraden. Als je problemen hebt met wat iemand doet, bespreek het dan met hem of haar.
 
Wraak nemen
Hoe het vroeger ging: wel pot-ver-dom-me. Je zusje had zonder het te vragen je Naf Naf opgespoten. Dat vroeg om wraak: jij zou haar lievelingspen wel even meenemen naar school. Eens zien hoe leuk ze dát vond.
Hoe het nu gaat: je vriend is vreemdgegaan. En dat heeft je ego niet een beetje gekrenkt, nee, het voelt alsof er een dubbeldekker overheen is gereden. En dus duik je met zijn beste vriend het bed in.
Waarom je te oud bent voor dit gedrag: als je zes bent, is wraak nog vrij onschuldig. Als je zesentwintig bent, zijn de consequenties vaak vele malen erger dan je voor ogen had. En het ergste: je hebt vaak alleen jezelf ermee.
Eerste hulp bij wraakneigingen: haal diep adem en denk eraan dat de beste wraak een leuk leven is. Waarom? Een leuk leven leef je voor jezelf. Je hebt niemand anders ermee en hoeft jezelf dus ook niet te verlagen tot enge garnaal-vastgenaaid-in-gordijn-acties. 

Welk gedrag vertoon jij nog weleens?