Heftig: slachtoffers huiselijk geweld zoeken pas na 3 jaar en 50 incidenten hulp
Even uit een relatie stappen doe je niet zomaar, hoe goed of slecht deze ook is. Maar dat slachtoffers die te maken hebben met huiselijk geweld zelfs tot drie jaar wachten met het zoeken van hulp, hadden we niet verwacht.
Dat blijkt onderzoek van de Britse organisatie SafeLives. Slachtoffers van huiselijk geweld trekken na drie jaar pas aan de bel, wat bij sommige gevallen neerkomt op meer dan 50 (!) gewelddadige incidenten, aldus Metro UK. En dat is levensgevaarlijk.
Gemiste kans
“Dit is het schokkende bewijs dat wij als instelling huiselijk geweld in een veel eerder stadium de kop in moeten drukken dan dat we nu doen”, aldus Diana Barran, hoofd van het bestuur van SafeLives. “Ieder contact dat een slachtoffer heeft met één van onze professionals is eigenlijk een gemiste kans om de slachtoffers daadwerkelijk uit hun gevaarlijke omgeving te halen."
Te laat opgemerkt
Diana vertelt dat huiselijk geweld pas veel te laat wordt opgemerkt door hulpverleners, ook al hebben de slachtoffers al een tijdje contact met verschillende instanties. “Het kan gewoon niet dat deze mensen steeds maar weer om hulp vragen zonder dat iemand iets opmerkt of dat er iets gebeurt. Op deze manier blijven ze leven in angst en gevaar, wat blijvende schade kan achterlaten. Niet alleen bij zichzelf, maar ook bij hun kinderen.”
Elke hulpinstelling zou volgens Diana slachtoffers zich dusdanig veilig moeten laten voelen om te vertellen wat er écht aan de hand is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 85% van de mensen die lijdt onder huiselijk geweld een jaar voordat ze daadwerkelijk hulp krijgen al contact hebben met een hulpverlener. Een kwart van de slachtoffers loopt zelfs zo’n hoog risico in dat jaar dat ze met hun verwondingen in het ziekenhuis belanden. En dit gebeurt veel te vaak, gemiddeld zo’n vijftien keer.
“Daarom vragen we van ons netwerk van maatschappelijk werkers, huisartsen en politiemedewerkers om te blijven vragen naar huiselijk geweld wanneer ze hierover bezorgd zijn. En dat ze de juiste dingen weten te zeggen om ervoor te zorgen dat de slachtoffers dit ook durven te vertellen”, legt Diana uit.
Voor meer informatie over huiselijk geweld of hulp kijk op de website van Het Steunpunt Huiselijk Geweld Kennemerland.
Vind jij de resultaten van dit onderzoek net zo schokkend als wij?