Gezonder eten, dat wil iedereen toch wel? En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoef je helemaal geen bio-fanaat te zijn. Dat ben ik ook niet. Ik houd het daarom simpel voor je met vijf tips om direct gezonder te eten.
Kies volkoren of spelt in plaats van tarwe
Ik heb nooit begrepen waarom mensen brood niet lekker vinden. Of de korstjes niet opeten (hallo, korstjes zijn het beste onderdeel!). Maar of je er nu van houdt of niet, we bevinden ons nu eenmaal in een bammetjescultuur. En deze boterhammen zijn veelal gemaakt van tarwe. Een graan waar momenteel best wat om te doen is. Volgens onderzoeken is het graan dat we momenteel gebruiken namelijk ‘gestript’ van al zijn goede kenmerken, waardoor dus een product overblijft dat niet zo gek gezond meer is. Stop daarom een paar boterhammen gemaakt van spelt of volkoren in je lunchtrommel. En probeer eens de volkorenvariant van pasta. Je smaakpapillen merken amper een verschil, maar je lichaam wel degelijk.
Eet vaker en in kleinere porties
Dieetgoeroes blijven er maar op hameren: sla nooit je ontbijt over en verdeel je eten over vijf porties per dag. En dat is niet zo’n heel vreemd idee. Want met een goed ontbijt breng je je spijsvertering op gang. Wanneer je deze vervolgens de hele dag stimuleert, blijft je lichaam calorieën verbranden. Kies daarom dus niet voor drie grote maaltijden, maar verklein de grootte hiervan en voeg twee gezonde snackmomenten toe. Eet twee uur na je ontbijt bijvoorbeeld een gezonde mueslireep of een bakje met fruit. Doordat je vaker iets eet, blijft je spijsvertering actief. En misschien nog wel belangrijker: je hebt minder last van graaimomenten.
Ga naar de markt
Bevind je je iedere week weer in de tl-verlichte, lokale supermarkt voor groenten en fruit? Pak dan nu je laptop en zoek direct op wanneer het bij jou marktdag is. Want de markt is niet alleen stukken goedkoper dan de supermarkt, het voedsel is er vaak ook stukken beter. Koop maar eens op dezelfde dag een paprika bij beiden en laat ze een week liggen. Welke paprika blijft het langst goed? Precies. Naar de markt jij, nu!
Geloof niet alles wat de fabrikant vertelt
15% minder vet, geen toegevoegde suikers en ‘light’: dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. En.. dat is het ook. Want heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat er minder suiker in het product zit, terwijl de smaak nog precies hetzelfde is? Dat kan niet wanneer je alleen suikers weghaalt. Er moet weer iets anders voor in de plaats komen. Bekijk daarom ook eens de achterkant van het product in plaats van alleen de mooie woorden op de voorzijde. Ingrediëntenlijsten zeggen namelijk veel meer. En zijn stukken eerlijker.
Kies eens voor vis
Zo’n dikke lap biefstuk is lekker, maar niet de meest gezonde optie om wekelijks op je boodschappenlijst te zetten. Daarentegen vind je vis veel te weinig op het bord van de gemiddelde Nederlander. Terwijl in vis juist hele goede vetten zitten die je lichaam nodig heeft. Probeer dan ook minimaal twee keer per week vis toe te voegen aan je maaltijd. En nee, dan heb ik het niet over vissticks van Kapitein Iglo...
Jerney van Poorten - een 27-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.
Vrijwel dagelijks schrijft ze op haar blog absonfriday.com over health in (semi-sarcastische) Jip en Janneke taal. Geen absurde diëten of een suikerloos bestaan, maar op een leuke manier ontdekken hoe je een beetje verantwoord leeft. Dat is tenminste door iedereen vol te houden. N’est pas?