Afdingen op vakantie? Zo zit dat!

Fashion door Rosanne
“Kijken, kijken niet kopen!” Als je naar het buitenland op vakantie gaat krijg je deze leus nog veel om je oren geslagen. Maar goed, waarom ook de volle pond betalen als het niet hoeft? Het onderste uit de kan halen leer je hier.

Vanuit huis zijn we totaal niet gewend dat we mogen afdingen. In veel landen daarentegen is het de norm. Als je daar niet wat van de prijs afsnoept verklaren ze je voor gek. Zo ging een zekere redactrice van Ze.nl (we noemen geen namen) met een nep Prada-tas van € 70 naar huis. De, ehm, vraagprijs dus. De Turkse verkoper had de dag van z’n leven. Meestal is de vraagprijs namelijk 1/3 tot 2/3 hoger dan de daadwerkelijke prijs. Waarschijnlijk was de tas voor € 20 ook meegegaan naar Nederland. Auch.


Om onze lieve leZeressen dit soort taferelen te besparen: een tien stappenplan!  

Stap 1. Bedenk hoeveel je wilt uitgeven en wat het je waard is.

Stap 2. Mindset & Pokerface. Sommigen zijn geboren onderhandelaars. Anderen krijgen al een rooie blooskop bij het idee alleen al. Zet jezelf erover heen en doe gewoon schaamteloos mee. Je hebt niks te verliezen, het is maar een kat- en muisspel.

Stap 3. Timing is everything. Als het heel druk is in de winkel zal de verkoper niet veel zin hebben om met jou te onderhandelen. Hij moet klanten helpen! Je kunt het beste tegen sluitingstijd terecht. De verkoper wil dan naar huis, en ook nog wel een mooi dealtje sluiten voordat hij gaat.

Stap 4. Kies een verkoper uit waarvan je verwacht dat hij korting of spullen mag weggeven. Een jong welpje zal niet zo snel overstag gaan, maar de baas van een winkel wel.

Stap 5. Begin altijd met een lager bod dan dat je uiteindelijk wilt betalen. Minder dan de helft van wat er gevraagd wordt, mag je best voorstellen.


Stap 6.

Begin met het vragen naar de prijs. Zeg nooit eerst wat jij ervoor wilt geven. Vraag ook niet direct om korting. Bedenk alvast wat argumenten waarom het ‘rechtvaardig’ is dat er wat van de prijs afgaat. Denk aan krasjes, geldtekort, ergens anders goedkoper enz.

Stap 7. Be nice or go away. Wees vriendelijk en stel vragen over het product. Zo bouw je een band op en krijg je eerder de ‘gunfactor’. Doe net alsof je hem ook wat gunt door iets te zeggen van: “Het is eigenlijk boven mijn budget, maar ik begrijp dat jij je gezin ook eten moet geven.” Zo kom je heel genereus over en gunnen ze jou ook eerder wat. Let op de eer van de verkoper. Hij moet absoluut niet het idee hebben dat hij wordt afgezet of in de maling wordt genomen. Ga hem ook niet afzeiken, zeker niet waar andere klanten bij zijn. Wees respectvol en stel nooit eisen.

Stap 8. Laat je product los en kijk er bijna niet meer naar. Als jij met het ding op je borst staat geklemd geef je de indruk dat je het sowieso mee gaat nemen.

Stap 9. Als je echt geen korting kan lospeuteren, vraag dan of er misschien nog extraatjes zijn. Het is voor een winkelier altijd makkelijker spullen weg te geven dan korting. Vraag je wel af of je de extra’s ook echt kunt gebruiken.

Stap 10. Hopelijk heb je uiteindelijk een goede deal gesloten. Maar blijf altijd aardig. Wie weet kom je er nog een keer!

Wat zijn jouw tips om af te dingen?