Samenwonen? Zo doe je dat!

Relaties door Shiri
'Gij zult iedere ochtend na het opmaken van het bed een chocolaatje op zijn kussen leggen.'Nou, doei! Dacht het even niet, het is geen hotel. Maar hoe zit samenwonen dan wel in elkaar voor de leken onder ons? Dat lees je hier.

Eindelijk is het zover, jullie zetten de grote stap en besluiten om te gaan samenwonen! Of je het nu al eens eerder gedaan hebt of niet, de ene samenwoon-experience is de ander niet. Wel hebben jullie de nodige logeerpartijen gehad en weet jij wel ongeveer hoe het er bij huize boyfriend aan toegaat. Misschien is hij wel een pietje precies en is alles spik en span, hij stofzuigt immers zeven keer per dag. Of is hij wat slordiger en is het heel normaal voor hem om de afwas te laten staan? Ieder weer z’n ding. Maar over het algemeen: hoe kun je het samenwonen zo soepel mogelijk laten verlopen, zodat het in één woord gewoon flawless gaat?
 

1. Maak duidelijke afspraken
Als jullie van tevoren (schriftelijke) afspraken maken over hoe jullie samen willen leven, worden er veel dingen duidelijk. Geen van jullie kan namelijk raden wat de ander precies wil, hoe vanzelfsprekend dingen ook soms lijken. Het klinkt allerminst romantisch en spontaan, maar door het maken van duidelijke afspraken kunnen wel veel misverstanden en irritaties worden voorkomen. En dat is goed nieuws voor jullie relatie. Bespreek van te voren dus ook de praktische zaken, zoals de financiën, het doen van boodschappen en het schoonmaken.
 
2. Een eigen leven vs quality time
Een balans tussen deze twee is hartstikke belangrijk. Je hoeft dus helemaal geen bejaard stel te worden als je besluit te gaan samenwonen. Je kan nog steeds naar je tennisclub blijven gaan, met je vrienden afspreken en in de tussentijd ook een grote prioriteit maken van je relatie. Houd bewust een avond voor elkaar vrij, ga samen koken, huur een filmpje en kruip samen wat eerder onder de wol. Plan dus bewust date nights in jullie agenda of vaste routine en ga er ook eens samen op uit als jullie drukke levens hebben.

3. Geef elkaar de ruimte
Aiden uit SATC:“ Where you been and what have you been doing?” bezorgt niet alleen Carrie verstikkingsverschijnselen. Wij hebben ook gewoon onze personal space nodig om onze nagels te knippen, te ontharen en onze eigen gedachten te kunnen horen. Ook hier kun je (schriftelijke) afspraken over maken. Soms wil je gewoon zonder commentaar met open mond naar je favoriete programma’s kijken; voor jou is het pure ontspanning. Hij hoeft heus niet over je schouder mee te kijken naar de perikelen van Teen Mom of commentaar te leveren op je stompzinnige lectuur. Je hebt ook je ruimte nodig en hij net zo goed! Laat hem daarom maar lekker naar voetbal of Formule 1 kijken als hij dat leuk vindt. Geef elkaar gewoon (adem)ruimte en spend some alone-time.

4. Ruim je rommel op
Laat je schoenen en vuile sokken nou niet in het midden van de kamer slingeren. Ruim je spulletjes op. Was je bord meteen af na gebruik en hang je jas op. Het zijn kleine dingen, maar kunnen jullie een boel irritatie besparen.

5. Doe het samen
Jullie staan er allebei niet alleen voor. Het is niet leuk om constant het hele huishouden (of de relatie) op je te moeten nemen. Doe het daarom samen. Participeer in het huishouden. De ene keer is hij drukker en heb jij tijd om meer in het huishouden te doen, de andere keer ben jij weer druk en neemt hij het weer over. Teamwork it is!
 

6. Voel je thuis
Het toilet bezoeken met de deur open, is niet wat we bedoelen met ‘je thuis voelen’. Toch is het ook weer niet de bedoeling dat jij je als ‘gast’ voelt in je eigen huis. Maar zijn ongezellige, kille, kantoorinrichting is ook niet bepaald bevorderlijk om je thuis te voelen. Het makkelijkste is om samen iets nieuws te betrekken, zo kun je het inrichten naar de smaak van jullie allebei. Is dit niet mogelijk? Dan is er alsnog niets aan de hand. Met een paar simpele accessoires (denk aan kussens, foto’s, schilderijen, kaarsen) of een vrolijk behang kun jij je al snel thuis voelen.

7. Eigen lade voor rommel 
Een eigen lade/kastje is heel belangrijk. Zo kun je je eigen persoonlijke troepjes gewoon kwijt. Want ja, soms heb je gewoon rommel en soms wil je het dan ook niet opruimen. Zonder nadenken, kun je het in je eigen lade gooien. 

8. Wees relax
Ergernissen zullen vast eens voorkomen. Hoe vaak moet je nog zeggen dat hij zijn voeten moet vegen bij binnenkomst? En terecht, dat is ook heel vervelend. De kleine dingen laten ons gewoon irriteren en soms heel onzeker voelen. Maar wees wel een beetje relaxed. Dat iemand de vaatdoek niet aan het haakje terughangt, betekent natuurlijk niet dat diegene niks om je geeft. Come on! Wees dus ook een beetje relaxed dat het samenwonen niet is zoals je gewend bent in je eentje. Jullie vinden vanzelf wel een routine die heel goed voor jullie werkt.

9. Waardeer elkaar
O ja, zeker niet te vergeten! Complimenteer (en knuffel) hem bij het ongevraagde koken of stofzuigen. Want als iets goed gedrag in vast kan houden, dan is het wel positieve bekrachtiging, oftewel blijk geven van je waardering!

Hoe vond jij het om de eerste keer samen te gaan wonen?