10 signalen die erop wijzen dat er iets goed mis is met je relatie
We hebben allemaal wel eens een keertje trammelant in onze relatie, maar wat als deze ruzies verergeren en overgaan in emotioneel misbruik? En hoe weet je wanneer er iets goed mis is? Hieronder een aantal signalen op een rijtje.
Relaties waarin emotioneel en/of lichamelijk misbruik voorkomt, beginnen nooit met geweld. Vaak is er eerst een periode van verliefdheid, voordat de eerste barstjes beginnen te ontstaan die van kwaad tot erger worden. Je komt langzaamaan in een vicieuze cirkel terecht en vaak heeft dit met diepliggende oorzaken en gedragsproblematiek te maken. En het begint altijd met hetzelfde liedje: “Door jou reageer ik zo!” Mensen die in een dergelijke relatie terecht komen, krijgen veelal van hun partner in kwestie te horen dat ze op de rode knoppen van hun partner drukken en dat deze daarom zo reageert. En dat zou best kunnen. Maar… dat betekent niet dat je partner het zich dan kan en mag permitteren om buitensporig gedrag uit de kast te toveren.
Vaak zijn het mensen die al veel woede met zich meedragen, persoonlijkheidsproblematiek hebben of traumatische ervaringen met zich meedragen vanuit hun kindertijd en een heel kort lontje kunnen hebben. En vaak rechtvaardigen ze hun eigen onvermogen en geweld binnen de relatie door zichzelf als het slachtoffer te gedragen. Maar niet elke vorm van emotioneel misbruik uit zich in schreeuwen en schelden. Het kan ook zo zijn dat je partner je op een zeer subtiele wijze gaat “straffen”. Dit kan hij doen door je te gaan treiteren, je te gaan negeren, manipuleren of zelfs chanteren. En zelfs dit kan heel subtiel gaan. Maar ondertussen raak jij meer en meer uitgeput. Het zijn allemaal middelen bedoelt om jou kleiner mee te maken en de controle en macht binnen de relatie te krijgen. Wat natuurlijk een uitermate ongezonde en destructieve manier is van een relatie hebben!
Emotioneel geweld is zo verwoestend, omdat de daadwerkelijke slachtoffers altijd zelf de schuld krijgen. Als iemand je gaat slaan, kun je duidelijk zien dat de ander die het geweld gebruikt, de dader is. Maar wanneer het misbruik zo subtiel is, is de kans veel groter dat je gaat denken dat jij inderdaad het probleem hebt of bent. Wanneer iemand suggereert dat je lelijk, dom, of niet de moeite waard bent en dat er niemand voor je is, ga je toch twijfelen aan jezelf. En omdat je al de schuld krijgt van alles wat er niet goed gaat en dat het jouw schuld is waarom je partner zich zo gedraagt zoals hij zich gedraagt, wordt de twijfel groter en groter en ga je geloven dat het inderdaad aan jou ligt.
Om voor jezelf na te gaan of je te maken hebt met een destructieve relatie, staan er hieronder een aantal punten voor je op een rijtje:
- Je intuïtie zegt je dat er iets niet klopt.
- Je begint te twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen.
- Je gevoel voor eigenwaarde begint eerder af in plaats van toe te nemen.
- Het gedrag van je partner wordt constant bij jou neergelegd.
- Je begint lichamelijke en geestelijke klachten te ontwikkelen.
- Er ontstaat geestelijk en/of lichamelijk geweld.
- Je identiteit wordt stelselmatig afgebroken.
- Er is sprake van machtsmisbruik/machtsstrijd.
- Je partner neemt nergens verantwoordelijkheid voor en kent geen schuld of berouw.
- Je begint je onaantrekkelijk te voelen en hebt het gevoel dat je niet meetelt.
Kijk naar wat jouw behoeften en grenzen zijn in een relatie en is er voldoende respect, waardering en acceptatie voor jou als persoon? Als dat er niet is, ga dan op zoek naar wat je wel wilt. Door niet langer de focus te leggen op de ander of de relatie, maar de focus te verleggen naar jouw eigen ik, zul je merken dat je meer eigenwaarde leert ontwikkelen.
Het is belangrijk om je eigen waarde, kracht en (zelf-)vertrouwen te ontwikkelen, want op die manier zul je ook een relatie kunnen ontwikkelen waarin je geaccepteerd, gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Een gezonde relatie!
_________________________________________________________________________________
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.