Dingen van vroeger die we nooit mogen vergeten

Media door Mariëlle
Zet je maar schrap, dit worden heel wat ‘oja-momentjes’. Al deze dingen hebben ons leven gemaakt tot wat het nu is. Ze hebben veel invloed gehad en zonder deze parels had ons leven er nu anders uit gezien.

Razendsnelle smartphones waar je ongeveer alles op kunt doen wat je op je computer ook kunt en meer; tablets met een geheugen van hier tot Mexico, drie rondjes om de wereld en weer terug. Facebook die jou van ALLE gebeurtenissen over de héle wereld voorziet en altijd pre-cies dat wat je wilt weten en serieverslavingen waar je van je leven niet meer vanaf komt, komen niet ‘zomaar’ uit de lucht gekletterd. Dat is allemaal eens begonnen met ogenschijnlijk o-zo onschuldige dingen als:


CU2

Voor wie dacht dat Hyves Nederlands’ eerste social media was: nope, you’re so wrong. Voordat Hyves bestond kende het internet namelijk CU2. In het jaar 2000 was dit de grootste jongerenwebsite van Nederland. Door CU2 leerde menig Nederlander de basis van HTML. Je kon namelijk je eigen persoonlijk pagina maken, maar dat kon alleen met HTML-codes. Je kon foto’s, afbeeldingen en gifjes toevoegen. Op CU2 vertelde je vooral over jezelf, maakte je lijstjes als ‘wist je datjes’ en jouw CU2-profiel gaf je aan jongens die je leuk vond in de hoop dat ze de hele dag naar jouw foto’s zouden kijken. Net zoals jij de hele dag kwijlend naar hun foto’s zou gapen als je hun profiel wist te bemachtigen. Dit soort taferelen waren waarschijnlijk de aanleiding om er een datingsite van te maken. Want dat is het anno 2015.

Oppassen/Full House

De basis van jouw Netflix-verslaving is waarschijnlijk al gelegd toen jij aan de buis geplakt zat met series als Oppassen en Full House. Vroeger, in die goeie ouwe tijd. Je kon helemaal opgaan in de wereld van de hoofdpersonen. Zo erg, dat je meer wilde. Net zoals je nu niet één afleveringetje Breaking Bad kunt kijken. Ook al neem je het zelf wel voor, minder dan drie is nog niet gelukt.


Nokia 6600

Het lijkt iets van de laatste jaren, maar smartphones bestaan al best een tijdje. Nog niet zo hyper modern als de iPhone 6S, maar ze waren er wel. Nokia 6600 was één van de grondleggers van de smartphone. Hiermee kon je foto’s maken met een VGA-camera waar je toen heel hip mee was. Met deze camera kon je namelijk bijna herkenbare beelden maken. Echt heel cool. Je kon er ook je mail mee checken en mee op internet. Wat je nooit deed, omdat je honderddertig jaar op een verbinding moest wachten en je meteen al je zakgeld kon inleveren als de eindnota bij de post zal (ja, die kreeg je toen nog van de postbode).

Internetten over de telefoonkabel

Bij het trrrrrrppprrrrrrtgggggg-geluidje krijg je alweer de kriebels in je buik: de angst dat je ouders horen dat jij verbinding maakt met het internet. Vroeger ging dit over de telefoonlijn en kostte het vrachtschepen met geld. Bijkomend dingetje: je ouders dachten waarschijnlijk dat internetten slecht was voor de ontwikkeling van hun kind. Tegenwoordig weten we wel beter: we weten veel meer over de wereld door het internet. Al snappen we nog steeds dat ouders internet verbieden voor hun kinderen, omdat je met té veel informatie uit de wereld wordt geconfronteerd. Feit is dat de Internet Of Everything-generatie hieraan te danken is. Zonder internet ben je letterlijk nergens meer. Want het gebeurt steeds vaker dat het hele huishouden op internet draait: we dimmen de lampen met onze telefoon, waar we ook onze energiestand bijhouden en onze boodschappen doen, die vervolgens een dag later door de bezorger op de deurmat worden geploft. De wereld die om internet draait is begonnen bij dat krakende en piepende verbindingsgeluidje.

Wat mogen we volgens jou niet vergeten omdat het ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn?