Tips om sneller in slaap te vallen
Wanneer de wekker ’s ochtends gaat, heb jij eerst twee emmers koffie nodig voordat je een beetje wakker bent. Je hebt natuurlijk weer eens geen oog dicht gedaan of bent veel te laat in slaap gevallen. Gelukkig hebben we tips voor je hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
We kunnen vaak geen genoeg krijgen van slaap. Tenminste, als we eenmaal slapen dan. In slaap vallen is soms best wel een lastig kunstje. En waar wij vrouwen dan zo goed in zijn, is de uren tellen die we dan nog maar kunnen slapen. Is ook niet echt bevorderlijk voor de slaap. Wat dat wel is? Wij hebben tips voor je op een rijtje gezet om beter te slapen én om sneller in slaap te vallen. Oogjes dicht en snaveltjes toe!
Laten we beginnen met de tips om in slaap te vallen. Daar komen ze!
Zorg dat je ontspannen bent voor het slapen gaan
Als je hoofd nog vol zit met allerlei zaken, malen die vaak nog door je hoofd wanneer je hoofd het kussen raakt. Het kan dan al snel een uur duren voordat je eindelijk in dromenland bent. Zorg dus dat je een uur voor het slapengaan niet meer bezig bent met je werk of studie.
Vermijd digitale schermen en lichtjes
Goed, we moeten dus ontspannen voor het slapengaan. Dat moet wel lukken! Helaas zit daar wel een addertje onder het gras. Computerschermen, tv-schermen en smartphoneschermen kun je namelijk beter vermijden. Door het licht dat je scherm afgeeft, kunnen je hersenen namelijk het idee krijgen dat het nog dag is en dat jij helemaal nog niet hoeft te slapen. Beter is het om een boek te lezen voor het slapengaan in plaats van je Facebook-tijdlijn nog even te checken.
Seks
Wat een goede en zeker erg leuke manier is om in slaap te vallen is om even lekker te rampetampen voordat je naar bed gaat. Na de seks ben je vaak helemaal ontspannen en denk je nergens aan (behalve aan die geweldige seks dan), dit helpt je om makkelijker in slaap te vallen. Daarnaast komt er na de seks ook een hormoon vrij die bedwelmend werkt.
Geen cafeïne
We weten allemaal dat een goed bakkie pleur ervoor zorgt dat we goed wakker worden. Om diezelfde reden is het heel verstandig om het bruine goedje te laten staan voordat je gaat slapen. Dat geldt overigens ook voor andere cafeïne houdende dranken zoals cola en bepaalde soorten thee.
Niet roken
Voor het slapengaan kun je beter geen sigaretje meer opsteken. De nicotine in je peuk heeft namelijk dezelfde werking als cafeïne. Oftewel; je slaapt lastiger in slaap.
Warme melk
Sommige voeding bevordert de aanmaak van melatonine (een slaaphormoon). Voorbeelden hiervan zijn melk en bananen. Dat een kop warme melk voor het naar bed gaan goed is voor je nachtrust is dus geen fabel!
Tips om beter te slapen:
Vermijd alcohol
De term slaapmutsje bestaat natuurlijk niet voor niets. Eerlijk is eerlijk: alcohol helpt je soms om beter in slaap te kunnen vallen. Maar, er is een hele grote maar, alcohol zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van je nachtrust afneemt. Grote kans dus dat je loopt te woelen in je slaap of dat je ’s nachts meerdere keren wakker wordt.
Laat je raam op een kiertje
Door een koude lucht kun je sowieso beter in slaap vallen dan wanneer je slaapkamer als een sauna aanvoelt. Daarnaast slaap je ook lekkerder en vaster wanneer je kamer niet al te warm is. Laat daarom vooral je raam op een kiertje wanneer je gaat slapen. Als je het koud hebt, kun je altijd nog tegen je vriend aan gaan liggen of kun je die Hello Kitty-trui aantrekken waar je je overdag te oud voor voelt.
Donkere gordijnen
Zeker in de zomer wordt het snel licht en licht is onze natuurlijke wekker. Hierdoor kan het maar zo dat je door de zon wordt gewekt wanneer het nog maar half zes in de ochtend is. Door te investeren in donkere gordijnen houd je het zonlicht in de zomer buiten. Bovendien kan het ook handig zijn als je overdag even een powernap wilt houden.
Plassen voor je naar bed gaat
Het zou maar goed kunnen dat je ’s nachts wakker wordt van een drukkende blaas die geleegd moet worden. Zorg dus altijd dat je even een bezoekje brengt aan het toilet vlak voor het slapengaan. Zelfs als je denkt dat je niet hoeft.
Wat doe jij om te zorgen dat je een goede nachtrust hebt?