Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek
Er is geen wet die je vertelt waaraan sollicitatiegesprekken moeten voldoen. Was die wet er maar, dan wist je tenminste waar je aan toe bent. Ook al kun je niet in de toekomst kijken en weet je niet precies wat je kunt verwachten, je kunt je altijd voorbereiden. Want er zijn altijd een paar punten die voor elk bedrijf gelden.
De eerste indruk bepaalt alles. De eerste blik die op jou gericht is bepaalt vaak al waar jouw sollicitatiegesprek strandt. Het eerste dat er gezien wordt? Jouw gezicht en je kleding. Verdiep je in het bedrijf en pas je uiterlijk aan op de bedrijfscultuur zonder af te wijken van jouw eigen persoonlijkheid. Dat lijkt moeilijker dan het is, maar je moet er vooral niet te veel over nadenken. Is de bedrijfscultuur ‘jasje dasje’? Kies dan voor een ‘jasje dasje’-manier die bij jou past. Is de bedrijfscultuur nonchalant, draag dan nonchalante kleren die je graag draagt. Je kunt beter te dicht bij jezelf staan en wel zelfverzekerd overkomen dan dat je je precies kleedt naar hun bedrijfscultuur en ver van jezelf staat. Behoud wel altijd een verzorgde look.
Blijf bij jezelf
Het allerbelangrijkste is namelijk dat je jezelf blijft. Als jij als ‘een ander persoon’ wordt aangenomen, omdat je tijdens het sollicitatiegesprek iemand anders speelde, moet je vanaf dan altijd toneelspelen. Je moet niet willen werken bij een bedrijf waar je eigenlijk helemaal niet op je plek zit en waar jij helemaal niet tussen past. Je zit er namelijk wel het grootste deel van je wakkere leven.
Hoe kun je je nou goed voorbereiden?
Google degene(n) met wie je een gesprek hebt en andere belangrijke personen die er werken. Google de baas, zoek de geschiedenis van het bedrijf uit. Kun je bepaalde dingen niet vinden? Dan heb je meteen een aantal vragen die je kunt stellen en waarmee je meteen interesse wekt. Interesse is namelijk heel belangrijk. Jij wílt daar werken, weet je nog? Voorkom trouwens wel dat door jouw vragen de rollen worden omgedraaid. Jij bent en blijft degene die de vragen moet beantwoorden. Niet andersom. Wanneer het (al dan niet per ongeluk) wordt omgedraaid, kun je in de ‘irritatie-zone’ belanden en dan kun je het wel vergeten.
Weet wat je waard bent
Je kunt niet onderhandelen als je niet weet wat je waard bent. Voor een standaard BIC-pen vraag je ook geen €100, omdat je weet dat hij dat niet waard is. En daardoor weet je ook dat €0,02 weer het andere uiterste is en dat het veel te weinig is. Blijf realistisch. Informatie over wat je waard bent kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Je kunt ook een persoonlijk onderzoekje inlassen en rondvragen wat mensen in dezelfde branche verdienen. Maak wel onderscheid in de taken die ze uitvoeren, het bedrijf waarvoor ze werken en de hoeveelheid ervaring die ze hebben. Mensen praten niet heel graag over hun salaris. Als je werk zoekt in de branche waarvoor je hebt gestudeerd kun je ook navraag doen bij je oude docenten.
Wat kun jij toevoegen?
Je kunt de klok erop gelijk zetten dat er wordt gevraagd wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Met 'leergierig en ambitieus' kom je er niet. Je moet een diepgaand en onderbouwd antwoord kunnen bieden. Ga bij het antwoord op deze vraag vooral clichés uit de weg.
Goede en slechte eigenschappen
Weet minimaal 3 goede eigenschappen en 3 slechte eigenschappen van jezelf. Mochten ze er niet letterlijk naar vragen, dan kun je ze altijd zelf nog in het gesprek gooien. Die goede eigenschappen dan, hè. Probeer de slechte eigenschappen niet van de hand te doen met eigenschappen als ongeduldig en te precies. In plaats daarvan kun je eigenschappen benoemen waar je nog aan wilt werken. Dat klinkt een stuk beter dan 'slechte eigenschappen'. Brr, daar krijg je toch de kriebels van?
Weet wat er van je wordt gevraagd
Ga de gevraagde eigenschappen uit de vacature nog eens na en bedenk je per punt waarom jij het wel of niet kunt. Wees altijd eerlijk, maar kom wel met goede argumenten. Als je net te onervaren bent voor wat ze vragen, kun je aangeven dat jij nog te ‘kneden’ bent. Je bent al uitgenodigd voor het gesprek, dus een beetje gebrek aan ervaring vinden ze blijkbaar niet zo erg.
Wat vind jij de ergste vraag tijdens een sollicitatiegesprek?