Zo ga je gehoorbeschadiging bij kinderen tegen

Kinderen door Redactie Ze.nl

Tegenwoordig zijn er steeds hardere geluiden. Denk aan festivals, een televisie die te hard staat of onze iPod. Maar wat dacht je van gehoorbeschadiging bij jonge kinderen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo ga je dat tegen! 

Een paar uurtjes genieten van harde muziek op een festival kan al leiden tot tijdelijke doofheid en oorsuizen. Herhaling hiervan kan er zelfs voor zorgen dat je hier voor altijd last van zal hebben. Je wilt toch niet met gehoorbeschadiging door het leven gaan? Zo ook voor onze kindjes. Zij worden ook aan steeds meer harde geluiden blootgesteld. Iets wat hun kleine oortjes helemaal niet aankunnen. Het is heel erg belangrijk dat onze kinderen hiertegen worden behoed. Dit is dan ook de reden dat de Nationale Hoorstichting in actie komt! Samen met het AMC en LUMC ontwikkelde de Nationale Hoorstichting een online hoortest waarmee kinderen op de basisschool hun gehoor kunnen meten. De Kinderhoortest is een laagdrempelige test die inzicht geeft in hoe goed kinderen spraak verstaan en tonen van elkaar kunnen onderscheiden. Zo kan er thuis of op school via een simpele weg een inschatting worden gemaakt betreft het auditief functioneren van kinderen. Dit zorgt ervoor dat beginnende gehoorbeschadiging op tijd worden ontdekt waardoor achterstanden voorkomen worden. Dit is toch een geweldig initiatief? 


Het is natuurlijk belangrijk om van kleins af aan al rekening te houden met het gehoor van jouw kindjes. Daarom hebben wij wat factoren op een rijtje gezet die het gehoor van jouw kids kunnen aantasten. Met deze tips houd jij het gehoor van je kindje zo goed mogelijk: 
 
… Tegenwoordig komt er vaak hard geluid uit kinderspeelgoed. Zorg ervoor dat je het geluid hiervan op de laagste stand zet. Kleintjes vinden het nogal interessant om het speelgoed tegen hun oortjes te houden. 
 
… Steeds meer mensen nemen hun kids mee naar festivals. Tijdens feestjes, festivals of andere evenementen is het een no go om je kinderen in de buurt van de geluidsboxen te laten spelen. Bij heel hard geluid is het zelfs verstandig om oordopjes te gebruiken. Ook is het een goed idee om af en toe even weg te lopen naar een stille omgeving, zodat de oortjes even wat rust krijgen. 
 
… Harde muziek thuis of in de auto zijn ook niet goed voor kinderoortjes. Meezingen mag natuurlijk altijd, maar wel met de radio op een zachte stand. 
 
… Oordopjes zijn ook een must in het vliegtuig! Ook hier kunnen kindjes gehoorbeschadiging van krijgen. 
 
… Speciale oordopjes tijdens het zwemmen zorgen ervoor dat het water de trommelvliezen van jouw kindjes niet beschadigen. Zorg dat je investeert in goede oordopjes die speciaal op maat zijn gemaakt. 
 
… Zorg dat het geluid van de televisie, tablet of andere toestellen niet te luid staat. Het maximale volume hoort maximaal 20 te zijn!
 
… Koptelefoons zijn eigenlijk uit den boze. Als er echt geen andere manier is, zorg dat het geluid dan enorm zachtjes staat.
 
… Houd de oortjes van je kindjes schoon, maar te veel met wattenstaafjes in de oren kan de oren, en dus het gehoor, beschadigen. Eens in de vier dagen is meer dan genoeg!  
 
… Vuurwerk is heel spectaculair, maar minder goed voor je gehoor. Zorg dat je de oordopjes weer tevoorschijn tovert tijdens oud en nieuw of een ander vuurwerkspektakel. 
 
… Als je kind klaagt over oorpijn, twijfel niet en breng meteen een bezoekje aan de huisarts. Langdurige oorontstekingen kunnen ook voor een slecht gehoor zorgen.
 
De meeste punten spreken natuurlijk voor zich, maar toch worden deze vaak over het hoofd gezien of als onbelangrijk weggecijferd. Jij wilt toch niet dat jouw kindje een gehoorbeschadiging krijgt? Think twice wanneer jouw kindje heel graag via jouw telefoon een serie wil kijken, een liedje opzet of meegaat naar een feestje! Ben jij benieuwd naar hoe goed jouw kindje of misschien wel jijzelf hoort? Doe dan hier de test.