Zo herken jij het wanneer iemand liegt

Vrije tijd door Chiara
We hebben allemaal weleens een leugentje verspild. Of het nou ging om je huiswerk die jouw hond had opgegeten of de trein die vertraging had. Maar als het om serieuze kwesties gaat zou jij een leugen graag willen herkennen, niet waar?!
 
Wanneer jij een keertje te laat bent voor een etentje met je vriendin, vertel je haar gewoon eerlijk dat je een kledingcrisis had. En als vriendlief vraagt hoe zijn nieuwe jas staat, zal jij eerlijk zeggen dat je zijn nieuwe aanwinst DE modeflater van 2016 vindt. Zelf zou jij het namelijk ook op prijs stellen als degene om wie jij geeft de waarheid tegen jou spreken. Helaas is dit niet altijd het geval, vooral niet wat serieuze kwesties betreft. Een leugentje om eigen bestwil is vaak niet meer zo onschuldig als ‘ik heb dat koekje echt niet gestolen’. Een leugen kan zelfs relaties kapotmaken. Want was dat meisje met wie hij appte wel echt een collega? En klopt het wel echt dat hij zaterdagavond uit was met zijn vrienden? En waarom was jouw beste vriendin met jouw aartsvijand aan het lunchen? Was het echt een zakelijke afspraak? Jij wil niets liever dan jouw naasten geloven, maar soms twijfel je nu eenmaal aan hun oprechtheid. Als jij een naar onderbuikgevoel hebt is dit meestal niet voor niets. Maar een leugenaar herken je aan deze kenmerken; 
 
 
… Degene tegenover je kijkt je niet direct aan, maar probeert jouw ogen juist te ontwijken door bijvoorbeeld naar de grond te staren of langs je heen te kijken. 
 
… Wanneer jij diegene iets vraagt, krijg jij een wedervraag terug. Dit is slechts een manoeuvre om tijd te rekken, zodat diegene een goed antwoord kan bedenken. 
 
… Er is niets duidelijker dan lichaamstaal. Mensen die liegen hebben vaak zenuwachtige trekjes, proberen je te ontwijken of vouwen hun armen over elkaar om afstand te creëren. 
 
… Onnodig veel informatie toevoegen aan een verhaal is een teken van liegen. De leugenaar denkt zo geloofwaardiger over te komen, maar het klinkt juist alleen maar als gebrabbel. 
 
… Schiet de persoon in kwestie heftig en stellig in de verdediging? Dan is het flink mis!
 
… Er worden uit het niets andere personen bij het gesprek betrokken, of nog erger; het gesprek gaat ineens over iets totaal anders. Alles om de aandacht van de persoon in kwestie af te leiden. 
 
… Wist je dat er uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen nadenken en zich daadwerkelijk iets willen herinneren automatisch naar boven kijken? Iemand die ter plekke iets verzint doet vaak juist het tegenovergestelde, zoals knipperen of in de ogen wrijven. 
 
 
 
… Stotteren of niet meer uit de woorden komen zijn ook alarmbellen. 
 
… Andere aanwijzingen zijn zweten, een rood hoofd of heel zenuwachtig wiebelen op de benen. 
 
… Als je echt twijfelt kun je tot slot vragen aan de betreffende persoon of ze het verhaal nogmaals willen herhalen. Diepe details die verzonnen zijn worden nooit een tweede keer precies hetzelfde herhaald. 
 
Met deze tips heb jij geen leugendetector meer nodig. Jij bent DE machine in levende lijve zelf! Dus twijfel jij aan het verhaal van je lover, vriendin, collega of familielid? Houd dit lijstje dan goed in je achterhoofd. 
 
Heb jij weleens iemand betrapt op een leugen?