Zo steun je iemand met een eetstoornis

Lifestyle door Chiara

Heeft jouw vriendin, zus, dochter, lieve collega of goede kennis te maken met een eetstoornis? Jij weet als geen ander hoe lastig het is om hierop te reageren, laat staan anticiperen! Maar deze tips weet jij hoe je haar het beste steunt. 

Heb jij het vermoeden dat iemand om wie je geeft lijdt aan een eetstoornis, maar twijfel je? Lees dan eerst even dit artikel. Is jouw vermoeden bevestigt en draaien de signalen er echt niet meer om heen? Dan kan jij als vriendin, familie of goede collega niet anders dan ingrijpen. Maar hoe doe je dat? Het is niet makkelijk om een gesprek aan te gaan met de persoon in kwestie. Want hoe zal zij in godsnaam reageren? Het kan natuurlijk totaal verkeerd vallen, dus wat moet je nu? Niets doen is geen optie, zolang niemand aan de bel trekt zal de situatie van kwaad tot erger worden. En besef je heel goed dat een eetstoornis niet alleen een mentale ziekte is, maar op een gegeven moment ook gevaarlijk kan worden voor de gezondheid van jouw naaste. Makkelijk is het niet, maar met deze tips helpen we je graag een handje; 
 
 
… Stap 1; bespreek het op een rustige manier en word vooral niet boos. Ontkent ze het? Foto’s liegen niet! Leg een foto van een tijd geleden naast een recente neer. Werkt ook dit niet? Maak haar bewust van de fysieke gevolgen die kunnen optreden als zij zo door gaat. 
 
… Als ze het toegeeft sta dan open voor haar verhaal en stoot haar probleem absoluut niet af. Laat zien dat je er voor haar bent en maak duidelijk dat zij er absoluut niet alleen voor staat. Het is misschien wel haar probleem, maar die gaan jullie samen aan. 
 
… Vraag of ze van haar stoornis af wil en weer wil genieten van het leven, zonder continue bezig te zijn met (niet) eten. Vervolgens kun je voorstellen om samen hulp te gaan zoeken, bijvoorbeeld door haar huisarts in te schakelen. Stimuleer hulpverlening door het als iets positiefs te presenteren. 
 
… Als ze zo ver is en in therapie gaat, heb het dan niet constant over haar stoornis. Toon wel belangstelling door af en toe te vragen hoe het met haar gaat. Vraag ook wat jij voor haar kunt betekenen naast haar therapie. Hoe steun je haar het beste? 
 
… Praat over de problemen die er spelen en waarom zij zoveel moeite heeft met eten. Probeer haar vragen te stellen, om je in haar te kunnen verplaatsen. Waarom is ze zo bang om te eten en hoe ziet zij zichzelf? Maar praat ook over jouw issues, laat haar weten dat zij niet de enige is die het af en toe moeilijk heeft. 
 
 
… Probeer braken of vreetbuien tegen te gaan. Maak bijvoorbeeld samen een lijstje met activiteiten om dit tegen te gaan. Heeft zij de neiging om te braken? Dan gaan jullie snel de stad in. Krijgt zij geen hap door haar keel? Kijk dan een filmpje terwijl jullie eten, zodat ze zich minder bezig houdt met het eten zelf. Zoek afleiding! 
 
… Toon begrip, maar ga niet teveel mee in haar eetstoornis. Overtuig haar van het feit dat een snoepje echt niet ongezond is en eten hartstikke fijn kan zijn, als je er niet teveel over nadenkt. Misschien kun je een filmpje laten zien waarin een model een vette hamburger naar binnen werkt. 
 
… Maak haar duidelijk dat ze niet de enige is die met dit probleem kampt. Er zijn genoeg boeken over meiden die een eetstoornis hebben verslagen. Koop een motiverend boek voor haar, of meld haar aan op een website waar meer vrouwen met hetzelfde probleem dealen. 
 
… Heb geduld, het herstel kan soms jaren duren. Heeft ze een terugval? Snauw haar dan niet af, maar motiveer haar om de draad weer op te pakken. Stel samen (realistische) doelen en leg de focus op de toekomst. 
 
… Hou simpelweg gewoon van haar. Niets kan op tegen een knuffel! 
 
Heeft één van jouw loved ones weleens een eetstoornis gehad?