Heb je minder eetlust door stress? Dit doe je eraan

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Eten is belangrijk. Ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Maar soms staat het leven ons in de weg. Stress kan ervoor zorgen dat je eetlust sterk vermindert, en dat is natuurlijk niet goed. Dit is wat je kunt doen wanneer je door stress geen hap meer door je keel krijgt.

Lees ook: Dit is wat voor invloed kamerplanten hebben op je humeur

Doe ademhalingsoefeningen om te ontspannen voordat je gaat eten

Stress op de korte termijn kan je eetlust verminderen. Dit komt doordat je 'fight or flight' respons wordt geactiveerd, dit vertraagt je spijsvertering. Korte termijn stress kan veroorzaakt worden door spannende gebeurtenissen zoals een grote presentatie of een sollicitatie. Om dit tegen te gaan, kun je proberen om ademhalingsoefeningen te doen. Hierdoor gaat je lichaam weer terug naar de ontspannen modus en zal je dus uit je 'fight or flight' komen. Deze techniek is erg handig omdat je het altijd en overal kunt doen. Het duurt daarnaast ook maar een paar minuutjes. Ga even ergens zitten of liggen. Plaats een hand op je buik en de ander op je borst. Haal nu diep adem door je neus en voel je buik uitzetten. Probeer je borst niet te bewegen. Adem nu uit door gesloten lippen. Door dit vijf minuutjes te doen kan je jezelf en je spijsverteringskanaal kalmeren zodat je weer kunt eten.

Plan vooruit

Als je door stress geen behoefte hebt aan eten, heb je waarschijnlijk al helemaal geen zin om te koken. Dit snappen we helemaal, maar niet eten is natuurlijk geen optie. Om te voorkomen dat je hongerig blijft, is het goed om wat simpele en makkelijke maaltijden in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan diepvriespizza, noedels of maaltijdsalades. Ga voor eten dat je lekker vindt en waar je lichaam goed tegen kan. Als een hele maaltijd te groot voelt, kun je ook voor wat kleinere snacks gaan zoals een bakje yoghurt of wat groente met hummus. Dit klinkt allemaal misschien niet het meest gezond, maar iets eten is altijd beter dan niets eten.

Vermijd multitasken tijdens het eten

Zodra je op het punt bent dat je gaat eten, zorg er dan voor dat dit het enige is dat je op dat moment doet. Ga dus niet ondertussen iets voor je werk doen of je e-mails checken. Neem de tijd om te eten en focus je hierop. Eten zonder hier bewust mee bezig te zijn kan ervoor zorgen dat je het naar binnen propt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor meer stress en buikpijn. Zet je telefoon dus even op stil en klap je laptop dicht. Focus je op wat er op je bord ligt en de smaken die je ervaart. Mindfull eten is ook fijn om stress tegen te gaan. Het werkt tenslotte als afleiding.