Dit is wat stress met je geheugen doet

Psyche & spiritualiteit door Claire

Dat stress niet veel goed doet, is bekend. Van tandenknarsen tot slecht slapen en misselijk zijn tot het hebben van nare gevoelens. Nu is daar iets bijgekomen: geheugenverlies. Wetenschappers zijn er zelfs achter gekomen dat stress leidt tot het krimpen van je hersenen. Dit is wat stress met je geheugen doet.

Onderzoek

Wanneer je stress hebt, komt het hormoon ‘cortisol’ vrij. In een onderzoek met meer dan 2000 gezonde deelnemers werd ontdekt dat degenen met hoge niveaus van dit hormoon in het bloed slechtere prestaties leverden bij geheugentests. Ook zag je bij hen dat het hersenvolume kleiner was dan gemiddeld, wat wijst op een vermindering van de grijze massa (de plek in de hersenen waar informatie wordt verwerkt). Niet een hele fijne ontdekking.

Adrenaline

De reden van een vermindering van de grijze massa is dat wanneer cortisol in het lichaam vrijkomt, er ook adrenaline vrijkomt. Dit stresshormoon voorziet je lichaam van energie om te vluchten of zichzelf te verdedigen in een gevaarlijke situatie. Dit is super handig, aangezien het je een kans geeft om te overleven. Het moet alleen niet te lang in het lichaam blijven. Als gevolg van het vrijkomen van deze hormonen worden sommige lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, voortplanting en groei tijdelijk stopgezet. Wanneer het lichaam aanhoudende stress heeft, blijft het cortisolgehalte op een hoog niveau en functioneren de hersenfuncties gedurende langere tijd minder goed dan normaal.

Gevolgen op korte termijn

Op de korte termijn is het zo dat als je je in een stressvolle situatie bevindt, het logisch is dat op dat moment je verstand op nul gaat en je niet de tijd hebt om nieuwe gebeurtenissen op te nemen. Je gaat, om het dramatisch te zeggen, in overlevingsstand en bent enkel bezig om jezelf in leven te houden. Je hersenen verwerken te veel en er is geen ruimte om nog iets op te slaan.

Gevolgen op lange termijn

Op de lange termijn beïnvloedt stress het geheugen, omdat er een verband bestaat tussen chronische stress en depressieve symptomen en angst. Door angst ga je soms over onnodige dingen te veel nadenken en piekeren. De hersenen hebben maar een beperkte capaciteit, waardoor je niet helder denkt omdat ze vol zorgen zitten. Ook vermindert stress de kwaliteit van slapen. Als je niet goed slaapt wordt het systeem voor het opruimen van afvalstoffen in het centrale zenuwstelsel niet ingeschakeld. Dit resulteert in een zogeheten hersenmist, ook wel brain fog genoemd, na een nacht slecht slapen. Nog een reden dus om even een stap terug te doen en jezelf meer rust te geven. Dat verdien je.

Wat te doen?

Door een situatie eerst te beoordelen, genoeg te slapen (6 tot 8 uur) en bewegen, je open te stellen voor anderen en vooral goed voor jezelf te blijven zorgen, verminder je je stress en daarmee hopelijk het geheugenverlies. Werkt dit niet en houden je geheugenproblemen aan? Ga dan voor de zekerheid naar de huisarts. Behalve stress is het misschien ook iets anders. Blijf wel gerust, anders maak je het alleen nog maar erger.