Hoe bereik je JOMO (joy of missing out) in plaats van FOMO (fear of missing out)?

Vrije tijd door Linde

Zit jij wel eens thuis te scrollen op Instagram en plots krijg je een angstig gevoel? Je ziet al je vrienden bij elkaar plezier hebben en het voelt alsof je iets super belangrijks mist. Klinkt dit als iets wat jij ook meemaakt? Dan heb je misschien last van FOMO (fear of missing out). Deze afkorting wordt veel gebruikt in onze wereld met sociale media en influencers. Waarschijnlijk heb je nog niet gehoord van het tegenovergestelde van FOMO; JOMO (joy of missing out).

Lees ook: Even niks doen vanavond? 7 redenen waarom FOMO hebben niet nodig is

Wat is JOMO?

JOMO is dus het tegenovergestelde van FOMO. Je omarmt het missen van feestjes en activiteiten die je normaal gesproken FOMO zouden geven. In plaats van stress, ben je content met het feit dat jij thuis bent en niet op dat ene hippe feestje. Dankzij JOMO ervaar je minder stress en heb je meer rust in je hoofd. Wil jij ook liever JOMO ervaren dan FOMO? Wij hebben wat tips voor je, zodat jij FOMO inruilt voor JOMO.

Rust uit

Wanneer je last hebt van FOMO ervaar je veel stress en misschien ook wel slapeloosheid. Het is dus belangrijk om goed uit te rusten. Doe even niets, stop met multitasking en focus op de kleinere dingen. Let bijvoorbeeld op je ademhaling of stap naar buiten en voel de wind.

Ga van sociale media af

Sociale media zijn vaak de oorzaak van FOMO. Op sociale media lijkt alles perfect. Mensen delen alleen de leuke dingen, activiteiten en feestjes. Zet je notificaties uit en ga van sociale media af. Probeer minder online te zijn en meer bezig te zijn met jezelf. Beperk je schermtijd zo veel mogelijk om van FOMO naar JOMO te gaan.

Focus niet op de kans dat je iets mist 

Stop met op sociale media te bekijken wat je mist, denk er niet eens over na. Leid jezelf af van FOMO door bijvoorbeeld een film te kijken, te mediteren of iets lekkers voor jezelf te koken. Als je er niet van weet denk je er ook niet over na. “Out of sight, out of mind”.

Zet jezelf op één

Jezelf op nummer één zetten in plaats van doen wat andere mensen verwachten, helpt om FOMO te ontwijken. Stel jezelf de vraag waarom je iets wil doen. Is het omdat je anders bang bent het te missen? Dan is dit niet per se een reden om te gaan. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen.

Maak beslissingen niet onder druk

Wanneer je een beslissing onder druk maakt, zeg je al snel ja. Vraag tijd om erover na te denken en denk er dan even goed over na. Zet het idee van de kans dat je iets mist uit je hoofd. Als je hierover nadenkt, zet je jezelf weer onder druk.

Bron: online-psychologiepraktijk.nl kro-ncrv.nl cm.be Beeld: istockphoto.com