‘Energizing hobbies’ zijn in op TikTok: dit moet je erover weten

Vrije tijd door Maya Luz

Hobby's hebben is leuk en goed voor je. Je kunt dan even je tijd en energie besteden aan een leuke activiteit en dus even niet bezig zijn met de stress van het dagelijks leven. Volgens TikTok zouden we allemaal een 'energizing hobby' moeten hebben. Maar wat is het verschil met een normale hobby? Wij zoeken het uit.

Lees ook: De behoefte hebben om op de vloer te liggen is heel normaal, zo zit dat

Wat is een energizing hobby?

Een van de lastigere aspecten van volwassen zijn is de eindeloze zoektocht naar een hobby die bij je past. Het klinkt zo fijn om een activiteit te vinden die je leuk vindt om te doen naast werken en scrollen op sociale media. Dit is vooral goed voor als je vermoeid bent. Hierdoor pakken veel mensen bijvoorbeeld breien of pottenbakken op als hobby. Dit klinkt leuk, maar uiteindelijk belanden je tools voor deze hobby's ergens achterin de kast. Om een hobby wel vol te kunnen houden, moet je een energizing hobby vinden. Dit houdt in dat de hobby je blij maakt en juist energie geeft. Je hobby beoefenen zou niet als een klusje moeten voelen, maar als iets waar je naar uitkijkt. Een energizing hobby is er een waar je volledig in opgezogen wordt. Er is dus geen ruimte meer voor stress wanneer je met je hobby bezig bent. Je vindt het zo leuk dat je er helemaal in op gaat.

Zo vind je een energizing hobby

Oké, we weten nu wat een energizing hobby is, maar welke past het beste bij jou? Om meer energie te krijgen, raden we aan om een sportieve hobby te proberen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen, fietsen, dansen of zelfs naar de sportschool gaan. Dit zijn leuke opties, maar een energizing hobby hoeft niet fysiek actief te zijn. Een energizing hobby kan er ook een zijn waarbij je je hersenen inspant. Denk bijvoorbeeld aan lezen. Je kunt ook meer gaan leren over een specifiek onderwerp of tuinieren. Als je het lastig vindt om een hobby te vinden, kun je ook nadenken over wat je leuk vond om te doen als kind. Als je het als kind bijvoorbeeld erg leuk vond om overal rond te neuzen, is thrifting misschien wel de hobby voor jou. Alles kan een inspiratie zijn, zo tover jij jouw kinderspelletjes om tot een volwassen hobby. Het is daarnaast ook helemaal oké om een paar dingen uit te proberen. No pressure! Uiteindelijk komt er iets op je pad dat echt bij je past.

@katina.bajaj Replying to @seasunnies follow your curiosity, focus on actions that connect your mind + body and most importantly have fun! Hopefully this helps 🤓 and if youre feeling uninspired / want a kickstart join us at @Daydreamers ! 🛸 #hobbies #creativity #crafting #art #artistsoftiktok #exhausted #burnedout #freetime #leisuretime #mentalhealth #mindfulness #creativehealth #psychology #learnontiktok #stressrelief #habits #play #mentalhealthmatters #spiritualtiktok #corporatetiktok #9to5 #existentialcrisis ♬ original sound - Katina, Founder + Scientist