Ze's sekswoordenboek: BDSM

Intiem door Anjali

Inmiddels hebben we een aantal termen aan ons sekswoordenboek toegevoegd, maar we missen nog een belangrijke en veelvoorkomende fetisj: BDSM.


Dolgraag zouden we in de stiletto’s van Dakota willen staan. Bij het idee alleen al kriebelt het in onze onderbuik en worden onze knieën zo week als een oester. Stiekem pluizen we het internet af om info in te winnen: wat heb je nodig voor BDSM? Wat zijn de spelregels van BDSM. Wat heb je nodig voor BDSM? Wat is het verschil tussen SM en BDSM. Hoe snijd je het onderwerp BDSM bij je partner aan? We zochten het allemaal uit.

Wat is BDSM?

BDSM staat voor Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie en Sadisme en Masochisme. Hierbij draait hier vooral om het hebben van macht en controle over iemand. Dit valt te verdelen in twee rollen: de Dom(inant) en de Sub(missive). De Dom heeft vaak volledige controle over de Sub. Dat klinkt misschien intens en soms is dat ook zo. Daarom maken we gebruik van safewords: een woord dat je niet vaak gebruikt, maar wel makkelijk uit te spreken is. Dit woord gebruiken we wanneer we ons niet comfortabel voelen, het iets te veel pijn doet of iets te ver gaat. Ook is wederzijds consent natuurlijk belangrijk. Houd jij ervan iemand te spanken, maar vind je partner dit niks? Dan is het belangrijk dat dat gerespecteerd wordt Het is niet de bedoeling dat jij tegen je wil in wordt vastgebonden en dat jouw Dom hun positie misbruikt om te krijgen wat ze willen.

Verschil BDSM en SM

SM is een onderdeel van BDSM. Bij SM ligt de focus op Sadimn and Masochism. Daarbij spelen bondage en machtsspelletjes geen rol.

Hoe snijd je het onderwerp BDSM aan bij je partner?

Het is belangrijk dat jullie op vele fronten levelen. Zorg ervoor dat jouw partner ook een beetje over BDSM begint te fantaseren. De term zelf klinkt misschien wel heftig, maar je hoeft het natuurlijk niet zo nadrukkelijk te benoemen. Kietel je partner bijvoorbeeld af en toe tijdens de seks. Of blinddoek diegene met jouw hand. Kijk hoe ze erop reageren.

Rolverdeling

We hebben het al even gehad over Dom en Sub, maar er zijn nog meer namen die je elkaar geeft. Zo onderscheid je mensen in een Top of een Bottom: de Top geeft en de Bottom ondergaat. Als je graag beide doet, heet het een Switch. Deze termen, net als Dom en Sub, kunnen veranderen naarmate er een andere dynamiek bij komt kijken. Voorbeelden van dynamieken zijn:

  • Age play: Daddy/Mommy en little
  • Bondage: Rigger en Bunny
  • Machtsverschil: Dom(inant) en Sub(missive)
  • Pet play: Owner en Pet
  • Pijn: Sadist en Masochist

Levensstijl of hobby?

Hoe deze dynamieken zich uiten, is erg persoonlijk. Bij de één is het een relatie waarbij Dom/Sub dynamiek deel uitmaakt van het dagelijks leven, bij de ander kan er sprake zijn van een soort friends-with-benefits relatie waarbij de fetisj niet standaard is, maar soms wel gebruikt wordt voor extra spanning en afwisseling. Of BDSM dus een zogenaamde levensstijl is of een hobby ligt dus volledig aan de persoonlijke voorkeuren.

Alternatieve relaties

Het is in de wereld van BDSM niet ongewoon een alternatieve relatie te hebben. Zo zijn er open relaties, waarbij twee personen een relatie hebben maar ook met anderen afspreken om eventueel seks mee te hebben. Er is alleen sprake van een open relatie als iedereen er vanaf weet en alles open besproken is. Daarmaast kun je ook spreken over polyamorie: iemand houdt dan van meerdere personen tegelijk en heeft met meerdere personen tegelijk een relatie. Ook hierbij is het belangrijk dat alle partijen weten van de situatie, en dat alles open gecommuniceerd wordt.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Bondage