Ze's sekswoordenboek: Feromonen
Je kunt ze dan wel misschien niet zien of ruiken, maar ze zijn er zeker wel. Feromonen bepalen mede of je iemand seksueel aantrekkelijk vindt. Ze worden geproduceerd door onze zweetklieren. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom we opgewonden kunnen raken van iemands zweet. Maar tot welke feromonen voel je aangetrokken en welke niet?
Feromonen
Waar komt het woord feromonen eigenlijk vandaan? Het stamt af uit het Grieks en betekent letterlijk 'drager van opwinding'. Eigenlijk zijn het een soort 'communicatiemoleculen'. De aantrekking tot iemand heeft te maken met feromonen die je uitscheidt. Ze brengen eigenlijk boodschappen over binnen het lichaam, maar ook van daarbuiten. Seksuele communicatie tussen mensen kun je het wel noemen. Feromonen zitten in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt mensen aan of je stoot ze juist af. Feromonen zijn dan misschien wel geurloos, toch worden ze gedecteerd door een speciaal zintuig in de neus: het vomeronasaal orgaan. Via de neus wrodt er een signaal doorgestuurd naar je hersenen en die bepalen weer jouw seksuele gedrag.
Aan de hand van de geur van je partner voel je aan of je wel of niet bent aangetrokken tot die persoon. Je denkt vaak een goed beeld te hebben van jouw ideale partner, maar in werkelijkheid blijkt het vaak toch iets anders in elkaar te zitten. Het komt er eigenlijk op neer hoe iemand ruikt. Kortom, je voelt je aangetrokken tot iemand die je lekker vindt ruiken. Je hersenen krijgen een signaal binnen. Vooral bij opwinding of seksueel contact komen er feromenen vrij. Het is eigenlijk een soort boodschapper die doorgeeft dat je zin hebt in seks. We worden erg aantrekkelijk voor de ander. Dit alles gebeurt allemaal zonder dat we het zelf doorhebben.
Aantrekkingskracht
Zodra jij iemand aantrekkelijk vindt, denk je niet meteen aan feromonen. Toch beïnvloeden ze zeker je gedrag. Je bent er alleen niet direct bewust van. Zo sta je er meer voor open dat die persoon je aanspreekt, want ohhhh wat ruikt diegene lekker. In je pubertijd neemt de productie van de moleculen toe en in je twintigste levensjaar nemen ze snel af. Geen wonder dus dat tieners iedere week verliefd zijn op een ander. Ze worden overspoelt met al moleculen om zich heen.
Partner
De samenstelling van feromonen wordt bepaald door je immuunsysteem. Zodra jij op zoek bent naar een partner, vermijd je de mensen die een immuunsysteem hebben dat lijkt op jou, zoals je broer. Door een partner te kiezen die een ander immuunsysteem heeft, zorg je ervoor dat je kinderen later van verschillende makelij zijn en zijn daardoor weerbaarder. Iemand waar we gezonde kinderen mee kunnen krijgen vinden we heerlijk ruiken en iemand waarmee dit niet kan vinden we stinken.