Ze's sekswoordenboek: burlesque
Er bestaan veel verschillende dansvormen. Denk aan jazz, moderne dans en salsa. Een dansvorm dat zich vooral richt op het vrouwelijke lichaam en de tease, is burlesque. Een prachtige dansvorm dat soms ten onrechte wordt vergeleken met strippen. Ben jij benieuwd wat deze dans inhoudt? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen wij er alles over.
Wat is burlesque?
Burlesque is een dansvorm waarin de nadruk ligt op de tease en het vieren en bevrijden van het vrouwelijk lichaam, zonder daarbij het hele lichaam bloot te geven. Hoewel de burlesque danseressen zich tijdens de dansshow langzaam en stijlvol ontdoen van hun prachtige kostuums, gaan ze nooit helemaal uit de kleren. In tegenstelling tot een stripshow, waar de strippers de show vaak naakt eindigen, dragen burlesque danseressen aan het eind van de show altijd nog minimaal een broekje en tepelkwastje. Dit verschil komt door de diverse doelen: waar burlesque als doel heeft om het vrouwelijke lichaam te vieren, heeft een stripshow het doel om de mannen in het publiek te vermaken.
Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Nymfomaan
De enige regel van burlesque
Burlesque kent maar één regel: have fun! Bij deze dansvorm dans je niet volgens strikte regels. Ook wordt body positivity gesupport. Om burlesque te beoefenen, hoef je niet te voldoen aan bepaalde eisen. Hoewel sommige films dat beeld wel schetsen. De burlesque danseressen in de desbetreffende films hebben namelijk allemaal een slank figuur, het lijkt hierdoor alsof vrouwen met een gezetter figuur niet geaccepteerd worden. Dat is complete onzin.
Waar komt burlesque vandaan?
Pas vanaf 1900 heeft burlesque zich ontwikkelt tot de vorm hoe we het nu kennen. Oftewel: een variété show met danseressen en showgirl in prachtige kostuums, waarbij komische optredens worden afgewisseld met striptease. Voor 1900 werd de term in Engeland al langer gebruikt als theater term en in de literatuur. Sinds de 17e eeuw om precies te zijn. Burlesque werd toen gekenmerkt door de overdreven parodieën, karikaturen en travestieten. Het is niet voor niets dat het woord burlesque komt van het woord Burla, de Italiaanse vertaling voor ‘grap’.
Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Bondage
Waar is burlesque hedendaags te vinden?
Wereldwijd is de dansvorm burlesque erg populair: burlesque artiesten treden overal ter wereld op en de Burlesque Festivals zijn erg in trek. Elk jaar worden er weer vele festivals georganiseerd, waaronder in Amsterdam en New York. Maar dit is nog niet alles. De dansvorm heeft niet alleen een plek in het nachtleven ‘opgeëist’, ook is het nu te bewonderen op de meest uiteenlopende plekken. Zo kom je het tegen in restaurants en theaters, maar ook op verjaardagen, zakelijke evenementen, beurzen en bedrijfsfeesten. Daarnaast is het te zien in diverse films, series en reclames. En ten slotte, is de dansvorm ook in veel cocktailbars en dinershows te bewonderen.