Bye Bye TikTok? De gevolgen van het 'tijdelijke' verbod in Amerika

Media door Janine

TikTok, het social platform waar menig Gen Z niet meer zonder kan, ging afgelopen zaterdagavond onverwachts offline in de Verenigde Staten. Daarmee was het tijd om tijdelijk afscheid te nemen van je favoriete Amerikaanse TikTokkers. Nog voordat de Amerikaanse overheid de ban op het platform oplegde, besloot de app zelf de mogelijkheid tot interactie te verbreken. Gebruikers die de app openden, kregen een melding te zien dat een nieuwe wet TikTok in de VS verbiedt. Wait, what?

Nieuwe wet

In de Verenigde Staten is een nieuwe wet aangenomen die wordt gesteund door zowel Democraten als Republikeinen. In april vorig jaar zette voormalig president Joe Biden zijn handtekening onder deze wet. De reden? De VS stelt dat TikTok’s banden met China een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Het Hooggerechtshof heeft de wet definitief bevestigd. Hierdoor konden sinds zaterdagavond ongeveer 170 miljoen Amerikaanse gebruikers de app niet meer gebruiken. Dat betekent: geen scrollen, liken of posten.

Bye,bye TikTok?

Het platform besloot niet af te wachten en nam zaterdagavond het heft in eigen handen. Net voordat de wet inging, haalde het platform zichzelf offline. De reden? Waarschijnlijk om grote boetes vanuit de Amerikaanse regering te voorkomen.

Ondanks deze schokkende situatie bleef het socialmediaplatform optimistisch. In de melding die verscheen toen Amerikaanse gebruikers de app openden, liet het platform weten dat er werd gewerkt aan een oplossing. De hoop rustte – je raadt het misschien al, op Donald Trump. Het leek erop dat de oud- en binnenkort nieuwe president van Amerika het platform wilde redden. Hij gaf aan dat hij misschien een pauze van 90 dagen zou inlassen om een deal met het platform te sluiten.

Influencers en kleine bedrijven

De situatie was voor bekende TikTokkers in de Verenigde Staten natuurlijk een enorme klap. Influencers en kleine ondernemers, van wie het platform hun belangrijkste inkomstenbron is, reageren emotioneel op deze veranderingen. “Mijn hele merk is gebouwd op TikTok,” vertelde een influencer aan CNN. “Als dit echt definitief is, weet ik niet wat ik moet doen.”

In Nederland blijft de app voorlopig beschikbaar, maar het roept wel vragen op: is Europa de volgende die besluit om het platform niet langer toe te laten?

Wat nu?

Het beste nieuws van het weekend: TikTok is weer online! Dankzij aankomend president Donald Trump, die in de bres sprong en beloofde dat er geen boetes zouden komen voor dienstverleners, kon ons favoriete platform de service in Amerika herstellen.

Maar… Amerikaanse gebruikers moeten nog even met juichen. Hoewel de app weer werkt, is ‘ie nog niet terug in de App Store voor nieuwe downloads.