Met deze simpele tips geef je minder geld uit

Lifestyle door Anne-Fleur

De periode rondom de zomer is een erg dure voor velen. Je gaat misschien wel op vakantie of dagjes uit en je bent ook een stuk vaker op het terras te vinden. Een roséetje hier en een bitterballetje daar... Je kent het wel. Is het tijd om even wat te besparen op je geld? Doe dat dan met deze tips.

Lees ook: Heb jij geen diploma? Dit zijn de bestbetaalde banen

Geld besparen tips

Je budget een beetje bijschaven zonder te veel grote veranderingen te hebben? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, die je gemakkelijk kunt toepassen, zonder dat je meteen je hele levensstijl moet omgooien. Je moet er misschien even aan wennen, maar uiteindelijk ben je blij dat je hebt doorgezet. Cashen die handel!

1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Het stomste wat je kunt doen bij geld besparen is alle bedragen, inkomsten, uitgaven en budgetten in je hoofd houden. Schrijf dus alles op en breng het overzichtelijk in kaart. Moet je ergens op bezuinigen? Dan kun je dat makkelijk in je overzicht terugvinden. Daarnaast kun je zo ook beter zien wat je kunt sparen of wat je nog moet betalen. Doe dit elke maand, zodat je altijd lekker up to date bent.

2. Verschillende potjes maken

Wil je graag sparen, maar moet je (bijvoorbeeld voor cadeaus) ook meer geld uitgeven? Zorg dan dat je verschillende spaarpotjes hebt. Dit kan online bij je bank, maar real life potjes gebruiken kan natuurlijk ook. Heb je veel verjaardagen op de planning voor de komende tijd? Dan kun je een potje met cadeaus aanmaken en daar elke maand of week geld naar overmaken. Maak weer een ander potje voor long term savings. Zo houd je alles apart en geef je niet onnodig veel geld uit.

3. 24-uursregel

Voor de impulsievelingen onder ons: deze 24-uursregel is voor jou. Geef jij vaak onnodig (veel) geld uit aan dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Of eerder, dingen waarvan je dácht dat je het moest hebben, maar er later een beetje spijt van hebt? We noemen dit ook wel impulsaankopen. Een heuse valkuil als je geld wil sparen. Het is soms moeilijk om je behoeftes te stillen, maar wel noodzakelijk als je het einde van de maand wil halen. Pas daarom de 24-uursregel toe en denk goed na over (dure) items die je koopt. Wil je het na 24 uur écht nog steeds en heb je goede afwegingen gemaakt, dan mag je het kopen. Anders pech!