Turbulentie? Doe dit dan nooit

Reizen door Maya Luz

Vliegen kan best eng zijn, zeker als je last krijgt van turbulentie. Om goed voorbereid op reis te gaan is het goed om te weten wat je absoluut niet moet doen wanneer het vliegtuig wat gaat schudden. Dit zijn de dingen die je nooit moet doen tijdens turbulentie.

Lees ook: Zo ga je zorgeloos op reis: deze producten moet je meenemen in je koffer

Sta nooit op tijdens turbulentie

Instinctief kan je het gevoel krijgen dat je op moet staan en gaan rondlopen als er hevige turbulentie komt. Maar doe dit alsjeblieft niet. De kans dat je jezelf bezeerd is namelijk veel groter wanneer je rondloopt dan wanneer je veilig in je stoel zit. Je kan vallen en tegen iets of iemand aanbotsen. Als je toevallig al staat wanneer de turbulentie begint, bijvoorbeeld als je onderweg bent naar de wc, raden we je aan om terug te keren naar je stoel.

Doe je riem niet los

Tijdens turbulentie zal hoogstwaarschijnlijk het lampje gaan branden dat je vertelt dat je je riem om moet doen. We raden je aan om hiernaar te luisteren. Zelfs als het lampje uit staat kan het verstandig zijn om je riem om te houden. De meeste mensen die gewond raken door het geschud hadden dit kunnen voorkomen door hun riem om te houden. Je kan bijvoorbeeld door de turbulentie uit je stoel omhoog vliegen en pijnlijk je hoofd stoten. We raden je eigenlijk gewoon aan om altijd je riem om te houden. Turbulentie kan namelijk ook onverwacht komen.

Ren niet in paniek het toilet uit

Stel, je zit op de wc en opeens wordt er omgeroepen dat er turbulentie aankomt. Dat is best eng en we snappen dat je dan het liefst zo snel mogelijk terugkeert naar je stoel. Toch is dit niet de meest verstandige optie. Onderweg terug naar je stoel kan er namelijk veel misgaan. We raden je aan om gewoon op het toilet te blijven zitten totdat het weer veilig is om je stoel weer op te zoeken.

Maak de bagagevakken niet open

We zouden niet weten wat je uit je koffer moet halen terwijl het vliegtuig heen en weer schut, maar doe het in ieder geval niet. Je koffer kan flink zijn verschoven en uit het bagagevak vallen wanneer je deze openmaakt. En dat is niet heel prettig.

Laat je klaptafeltje niet openstaan

Het is nogal onhandig wanneer je net iets aan het eten of drinken bent, maar tijdens turbulentie moet je klaptafeltje echt dicht. Je kan door het schudden namelijk met je lichaam er tegenaan klappen, want niet erg prettig is. Daarnaast kunnen dingen die je op je tafeltje hebt staan door de lucht gaan vliegen. Dat kan voor een hoop troep zorgen maar het kan ook net op de verkeerde manier iemand raken.

Raak vooral niet in paniek

We weten dat het best eng kan zijn als het vliegtuig opeens gekke bewegingen gaat maken. Maar de realiteit is dat in paniek raken de situatie alles behalve verbetert. Het kan ervoor zorgen dat andere mensen ook in paniek raken en dit maakt de hele ervaring een stuk onprettiger voor het hele vliegtuig. Haal diep adem. Voordat je het weet sta je weer veilig op de grond.