Lucky girl syndrome: wat is het en werkt het echt?
Geluk hebben of gelukkig zijn, dat willen we natuurlijk allemaal wel. Op TikTok is er een nieuwe term volledig viraal gegaan die hier alles mee te maken heeft: het 'lucky girl syndrome'. TikTok kennende is dit natuurlijk niet een écht syndroom, maar de betekenis erachter is wel heel interessant. Lucky girl syndrome, wat is het? En werkt het echt?
Lees ook: Feit of fabel: mediteren helpt bij je seksleven
Wat is het 'lucky girl syndrome'
Op social media heb je het vast weleens voorbij zien komen de afgelopen tijd: lucky girl syndrome. Maar wat is het nu precies? Kortgezegd staat deze term gelijk aan jezelf gelukkig denken. Een verbeterde versie van de populaire affirmaties. Dit 'syndroom' zorgt er eigenlijk voor dat je gaat manifesteren dat je gelukkig bent. De leer daarvan is namelijk, hoe vaker je het herhaalt, hoe sneller en meer je het aantrekt. Denk je gelukkiger, dan wordt je gelukkiger.
Werkt het echt?
Of dit geluksmiddeltje ook echt werkt, dat is natuurlijk maar de vraag. Het is een term die zich vooral in je hoofd afspeelt, dus alleen jij kan het waarmaken voor jezelf. Op TikTok zijn er in ieder geval genoeg mensen die aangeven dat het fenomeen wel heeft gewerkt voor hen. Maar er zit ook een andere kant aan... Carrièrecoach Lisa Quinn zei daarover tegen de Britse Harpers Bazaar: "Afhankelijk van wie je het vraagt, is het ofwel een bekrachtigende praktijk waarmee je je dromen waar kunt maken door dagelijkse affirmaties te herhalen, of is het een niet-inclusieve praktijk en giftige social mediatrend waarbij rijke, witte meisjes hun eigen privileges niet controleren." Hmm...
Ook al is het 'maar' een social media trend, het kan veel mensen wel helpen door positiever na te denken over hun leven. En een beetje positiviteit kan geen kwaad toch? Volgens Lisa Quinn ligt hierbij ook de grote populariteit van de term. Zij zegt dat onze hersenen zich al eeuwenlang meer focussen op negativiteit en dat veel mensen daarin eens uitgedaagd willen worden. "Het is heel krachtig om het gevoel te hebben dat je de leiding hebt over je eigen lot."
Law of Attraction
Het lucky girl syndrome heeft veel te maken met manifesteren, affirmaties, maar ook met de Law of Attraction. Als je bepaalde dingen écht gelooft, dan komt het je ook tegemoet. Echter moet je hierbij wel uitkijken dat je niet lui wordt. Positief denken betaalt de rekeningen niet en zorgt er ook niet voor dat je brood op de plank hebt. Jezelf gelukkig denken is wel heel mooi, maar je moet nog steeds actie ondernemen voor wat je wil.