Ken jij de stress language van je partner al? Waarom het zo belangrijk is

Relaties door Anne-Fleur

We hebben inmiddels allemaal wel eens van de beruchte love languages gehoordHet is goed om de deze termen van jezelf te leren kennen, maar ook van je partner. Wat misschien nog wel belangrijker is om te weten van je lief, is de stress language. In dit artikel leggen we uit waarom en wat de verschillende stress languages zijn.

Lees ook: Plannen om te gaan samenwonen? Zo weet je of het de juiste tijd is

Wat zijn stress languages?

Waar je zou denken dat love languages de relatie maken of breken, is juist het kennen van de stress languages iets wat een relatie sterk maakt. Je wil je partner natuurlijk altijd supporten, maar iedereen gaat anders om met stress en minder vrolijke tijden. Om de beste en juiste support te bieden, wil je daarom weten wat de zogeheten stress language van jouw lover is.

De 'stress talen' zijn bedacht door welzijnsexpert en auteur van Settled: How to Find Calm in a Stress-Inducing World, Chantal Donnelly. Deze termen beschrijven de manieren waarop mensen stress en narigheid uiten. Het is logisch dat iedereen anders reageert op stress, maar we zijn wel in te delen in vijf verschillende categorieën. In welke herken jij jezelf of je partner?

  • De fixer
  • De ontkenner
  • De verdoofde
  • De exploderende
  • De imploderende

1. De fixer

Iemand die gelijk tot actie komt als er een onvoorspelbare en nare situatie is, noemen we ook wel de fixer. Iemand die letterlijk alles gelijk wil goedmaken. Problemen stapelen zich niet op, want deze persoon is meteen bezig om de situatie op te lossen. Fixers kunnen snel over andermans grenzen gaan, omdat ze het gewoon niet kunnen laten om, jawel, te fixen.

Voor wie een fixer als partner heeft: wees duidelijk over jouw grenzen. Communiceer goed wat je wel of niet wil en of je meer tijd nodig hebt.

2. De ontkenner

Ja, de naam zegt het natuurlijk al, de ontkenner is iemand die ontkent dat er een probleem of stress situatie is. Deze personen vermijden de gebeurtenis en doen net alsof er niks aan de hand is. Dit doen ontkenners omdat ze graag de positieve sfeer behouden en problemen niet direct willen aanpakken. Het komt later wel, denken ze vaak.

Voor wie een ontkenner als partner heeft: communiceer goed waar jij staat met jouw gedachten tegenover het probleem. De kans bestaat wel dat je weggewuifd wordt. Moet er een probleem samen opgelost worden, kijk dan naar de grootte van het probleem en maak een soort van taakverdeling. Zo is er een minder concreet probleem en kan de ontkenner ook niks meer ontkennen.

3. De verdoofde

De verdoofden stoppen hun stress ver, ver weg. Met deze personen lijkt het echt alsof er niks aan de hand is, terwijl ze diep van binnen heus wel weten wat er aan de hand is. Mensen met deze stress language zoeken vaak afleiding, dat kan met sporten of werk zijn, maar ook heftigere zaken als alcohol of drugs.

Voor wie een verdoofde partner heeft: probeer patronen van je partner te herkennen en probeer ze samen te doorbreken. Communicatie is altijd key. 

4. De exploderende

Ook hierbij zegt de naam het al: bij de exploderende kunnen gevoelens en emoties in een stress situatie echt exploderen. Mensen met deze stress taal worden snel boos en leveren veel kritiek (bij de partner) als er een stressvolle periode is. Ze wijzen snel de vinger naar een ander, omdat ze zelf niet weten wat ze met de situatie aan moeten.

Voor wie een exploderende partner heeft: neem uitbarstingen (als jullie in een stressvolle situatie zitten) niet te persoonlijk te nemen. Gaat het echt te ver, dan moet je dit natuurlijk aangeven, maar probeer in eerste instantie hulp te bieden.

5. De imploderende

De imploderende neemt juist afstand van alles wanneer 'ie stress heeft. Deze personen hebben een gevoel van schaamte en zijn erg kritisch naar zichzelf toe, ook wanneer de situatie niet hun schuld is.

Voor wie een imploderende partner heeft: speel veel in op het zelfvertrouwen van je partner. Wees communicatief en positief, zodat je partner loskomt en je toelaat om te helpen.