Opruimstress? Probeer de 'vijf dingen' methode

Wonen door Maya Luz

Wanneer je huis echt een bende is, kan het erg lastig zijn om de motivatie te vinden om op te ruimen. Je hebt veel vieze vaat, de vloer ligt vol met kleding en je tafel ligt vol met papieren. Het is allemaal nogal overweldigend. Maar wij hebben de oplossing: de 'vijf dingen' methode. Dit is wat je erover moet weten.

Lees ook: Huis schoon en knus houden: dit zijn de essentials

Wat is de vijf dingen methode?

Als je overweldigd raakt door alle troep in je huis, is het goed om je te herinneren dat je de troep altijd kunt verdelen in vijf categorieën. De categorieën zijn: afval, afwas, was, dingen die een plekje hebben, dingen die geen plekje hebben. Als je deze categorieën een voor een aanpakt, voelt opruimen een stuk minder overweldigend.

Zo voer je de methode uit

Dit is hoe je de categorieën kunt gebruiken om opruimen minder overweldigend te laten voelen. Begin met het pakken van een vuilniszak en ga door je huis heen om naar los afval te zoeken. Denk aan lege verpakkingen, bonnetjes en andere stukjes afval. Laat de afvalzak zodra je klaar bent bij de voordeur. Nu kun je doorgaan naar de volgende categorie: afwas. Ga opnieuw door je huis en verzamel alle gebruikte mokken, glazen en andere vaat. Plaats dit allemaal in de gootsteen. Nu kun je door naar de was. Maak de ronde opnieuw en gooi alle vieze kleren in de wasmand. Je hoeft deze klusjes trouwens niet direct te klaren. Het punt van deze methode is dat je eerst ervoor zorgt dat je huis minder rommelig wordt.

Zodra al het afval, de vaat en de vuile was uit de weg is, kun je dingen op gaan ruimen die een vaste plek hebben. Dit zijn dus de spullen die wel ergens horen, maar op de verkeerde plek liggen. Zet je boeken terug op de boekenplank, het speelgoed van de kids in de juiste bak en je schoenen op het schoenenrek. Nu kun je de spulletjes die geen plekje hebben verzamelen. Je kunt nu ervoor kiezen om deze spulletjes een plekje te gaan geven. Maar als dit een te grote taak lijkt, kun je ze ook in een bak doen voor later. Zodra je hier mee klaar bent kun je ervoor kiezen om het afval weg te brengen, de vaat te doen of aan de was te beginnen.

Waarom de methode werkt

Het idee achter de methode is dat het je keuzestress tijdens het opruimen wegneemt. Deze stress ontstaat wanneer je ieder voorwerp individueel oppakt om na te denken over wat er mee moet gebeuren. Door middel van deze methode creëer je meer rust in je hoofd en voelt opruimen niet zo overweldigend. Je zet meerdere, kleinere doelen voor jezelf, wat het behalen van het einddoel haalbaarder laat lijken. Probeer het dus vooral een keer uit wanneer je huis een zooitje is!