Wat is de reden dat sommige moeders hun placenta opeten?
Bij de zwangerschap en de bevalling komen veel dingen kijken. Het is best vermoeiend en neemt mogelijk veel negatieve gevolgen met zich mee. Om hiermee om te gaan, zijn er zelfs moeders die hun placenta opeten. Waarom eten zij dit op? Is het goed voor je of zitten er juist nadelen aan?
De placenta
De placenta is een orgaan dat puur en alleen ontstaat voor de zwangerschap. Zonder de placenta is de kans groter dat er fouten ontstaan. De placenta noemen wij ook wel moederkoek. De moederkoek zorgt ervoor dat de baby zuurstof en voeding krijgt. Ook produceert de placenta velen hormonen, zoals progesteron, oestrogeen, hCG en HPL. hCG is het hormoon waardoor de zwangerschapstest weet dat je zwanger bent. Ook zorgt het voor die heerlijke zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid. HPL is ook een echt zwangerschapshormoon. Het voorkomt dat je lichaam je baby afstoot. Het is immers gemaakt met ook deeltjes die voor het lichaam vreemd zijn. Normaal heb je kleine of geen hoeveelheden van de desbetreffende hormonen, maar met de zwangerschap krijg je dus ineens veel meer hormonen. Dat merk je tijdens de zwangerschap al, maar zodra de baby en de moederkoek eruit zijn, merk je dit helemaal.
Mogelijke voordelen
Het eten van de placenta is volgens velen dé manier om geen last te krijgen van postpartum depressie. Je gaat over van alles twijfelen. Doe ik dit wel goed, doe ik dat wel goed, ben ik überhaupt wel een goede moeder? Al die gedachten spoken rond in je hoofd. Volgens veel mensen helpt het eten van je placenta bij het ontwijken van deze depressie.
Ook zeggen ze dat het eten van moederkoek helpt tegen andere mentale dingen. Tijdens de zwangerschap maakt de placenta veel hormonen aan. Na de bevalling ben je die in één keer kwijt. Veel mensen zeggen dat door de placenta weer in te nemen dat het resultaat veel minder heftig is.
Verder zeggen velen dat het voor meer moedermelk zorgt, je minder krampen krijgt, je je beter voelt en je er beter door slaapt. Ook deze voordelen komen weer voort uit de plotselinge drop in hormonen.
Klopt het?
Hoe graag men er ook in gelooft, de resultaten zijn niet wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoeken bleek niet dat het écht deze bijwerkingen heeft. Mensen eten hun placenta vooral uit hoop, als de zwangerschap bijvoorbeeld zwaar was of als een vorige bevalling heel heftig was. De effecten vinden misschien wel plaats, maar dit komt vaak niet door de placenta zelf. Het heeft ook erg te maken met een placebo effect. Als je er écht in gelooft, zie je zo maar resultaat. Helaas zijn er ook gevallen die juist negatieve klachten kregen na het innemen van moederkoek. Vooral vrouwen die al een beetje sceptisch waren kregen hier sneller last van.
‘Heerlijke’ recepten
Benieuwd geraakt naar de bereiding van je placenta? Er zijn verschillende vormen waarin mensen moederkoek verwerken. De meest voorkomende manier is het drogen en vermalen van de placenta, om het vervolgens in een pil te stoppen. Zo hoef je de placenta niet letterlijk te eten, maar krijg je toch de effecten mee. Andere manieren zijn bijvoorbeeld het verwerken in een smoothie of een soep. Met de smoothie gaan mensen vaak voor hun favoriete smoothie en gooien er wat bevroren moederkoek doorheen. Blijkbaar best te pruimen. Ook zijn er gevallen dat het in de soep gaat. Iemand verving de kip met de placenta, wat goed te doen was. Naast het verwerken van de placenta, is het ook mogelijk om het gewoon op te bakken met een uitje en wat champignons. Net een biefstukje.
Lees ook: De ene zwangerschap misselijk en andere niet: hoe kan dat?