Richard (47) breekt bijna record met Eiffeltoren van lucifers, maar grijpt nét ernaast door één klein detail
De Franse Richard (47) had een droom en daar was hij acht jaar mee bezig. In acht jaar tijd bouwt hij met 700.000 lucifers een identieke replica van - hoe kan het ook anders - de Eiffeltoren. Hij hoopt daarmee in het Guinness Book of World Records te belanden. Alleen zag hij blijkbaar één klein detail over het hoofd. Daardoor grijpt hij nét naast het wereldrecord. OMG.
Eiffeltoren van 700.000 lucifers
De 47-jarige Richard Plaude begint in 2015 met het vervullen van zijn droom: een Eiffeltoren bouwen met lucifers. Maar natuurlijk deed hij dit niet zomaar. Nee, Richard ging meteen voor een wereldrecord! Dat record staat nu met 6,53 meter op naam van Toufic Daher. Makkelijk was het zeker niet, doordat hij eerst een goed onderstel nodig had. Het duurt uiteindelijk acht jaar voordat hij zijn kunstwerk af heeft. Op 27 december 2023 maakt hij de Eiffeltoren, bestaande uit 700.000 lucifers, af. Zelf vermoedt Richard dat hij in totaal zo'n 4.200 uur bezig is geweest met het meesterwerk, dat 7,19 meter hoog is. Dat is een vermelding in het Guinness Book of World Records meer dan waard, zul je denken. Nou, dat is het zeker! Alleen krijgt hij het wereldrecord vervolgens tóch niet op zijn naam. Wacht, huh? De Fransman heeft kennelijk per ongeluk één klein detail over het hoofd gezien. Ah oh...
Verkeerde lucifers
Nee, er is niets mis met de hoogte van zijn replica van de Eiffeltoren. Het gaat echt om een klein, miezerig detail. Blijkbaar heeft Richard namelijk de verkeerde lucifers gebruikt voor zijn Eiffeltoren. OMG! Volgens de officiële regels moeten er echte lucifers worden gebruikt mét ontvlambare kop. Dat klinkt gevaarlijk, maar je mag daarbij wel het brandbare deel eraf schrapen. Aha! Alleen heeft Richard lucifers gebruikt zonder ontvlambaar deel. Deze komen rechtstreeks bij de fabrikant vandaan, die de lucifers heeft geproduceerd. Natuurlijk is Richard zelf teleurgesteld, zegt hij tegen het AD: "Dit is zo teleurstellend en oneerlijk."
Overigens ontdekt hij later, in oktober, wel over het kleine detail. Alleen besluit hij op dat moment niets te veranderen. "Ik bleef hopen dat ze mijn bouwwerk tóch goed zouden keuren," aldus Richard. Helaas nam de jury niet eens de moeite om het kunstwerk überhaupt te bekijken. Richard denkt nog erover na om in beroep te gaan tegen het besluit. Al lijkt het een nutteloos idee. Blijkbaar zijn ze toch erg streng bij het Guinness Book of World Records. Hoe dan ook staat het wereldrecord voorlopig nog op naam van Toufic.
Meer op Instagram