Blaasontsteking door seks hoe zit dit?
Blaasontsteking, daar zitten we natuurlijk echt niet op te wachten. Wist je dat blaasontsteking en seks veel met elkaar te hebben maken? Seks kan namelijk de oorzaak zijn van deze urineweginfectie. Wij leggen uit hoe dit zit en hoe je het kunt voorkomen.
Blaasontsteking en seks
Maar hoe kan het dat we dan blaasontsteking door seks krijgen? Eigenlijk heel simpel. Bij seks komen er bacteriën vrij in je vagina en die komen vervolgens weer in je plasbuis (en blaas) terecht. Tadaa daar is je blaasontsteking. Gelukkig kunnen we een urineweginfectie voorkomen. Wij vertellen je hoe.
Voorkomen
Om urineweginfectie te voorkomen is het super belangrijk om altijd na de seks te gaan plassen. Zo spoel je namelijk de foute bacteriën die in en rondom je plasbuis terecht zijn gekomen, er weer uit. Een anders advies die we hebben, is om voorzichtig zijn met anale seks. Je wil namelijk voorkomen dat er bacteriën van ja anus area bij je plasbuis of vagina terechtkomt. Gebruik daarom altijd een ander condoom voor anale seks dan voor de vaginale seks.
Seks
Kun je eigenlijk seks hebben tijdens een blaasontsteking? In theorie kan dit zeker, maar of je er altijd even zin in hebt, is de vraag. Over het algemeen heb je namelijk behoorlijk buikpijn, een heftige aandrang om te plassen en misschien wel pijn bij je vagina. Daarnaast moet je uitkijken als je de pil gebruikt. De antibiotica die je krijgt voorgeschreven, kan invloed hebben op de werking van je pil. Vraag dit dus altijd nog eventjes na bij je apotheek.
Blaasontsteking herkennen
- Een beginnende urineweginfectie kun je meestal herkennen aan het vaak moeten plassen.
- Het kan zijn dat je na het plassen direct weer aandrang voelt.
- Het plassen zelf is vaak branderig en het zijn maar een paar druppeltjes.
- De urine kan troebel zijn en sterk gaan ruiken.
- Lage rugpijn, een zeurend gevoel in de onderbuik of bloedspoortjes in de urine zijn ook kenmerken.
Het is vooral belangrijk dat je blaasontsteking in een vroeg stadium ontdekt, want zo hoeft de infectie geen gezondheidsrisico te vormen. Zodra je te lang met een urineweginfectie loopt, kun je namelijk nierbekkenontsteking krijgen. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts. Over het algemeen ben je zo weer van de infectie af. Vaak bij vrouwen duurt het 1 tot à 3 dagen met antibiotica. Bij mannen kan dit wat langer duren.
Bij een urineweginfectie is het belangrijk om gelijk te plassen wanneer je aandrang voelt, je blaas goed leeg te plassen en veel water te drinken!