Dit is waarom goede voornemens zo vaak mislukken
Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen vaak een goed moment om te starten met goede voornemens. Je stelt jezelf een doel, variërend van gezonder eten tot regelmatig sporten, maar helaas eindigen deze voornemens al voordat de maand januari voorbij is! Waarom vinden we het zo moeilijk om onze goede voornemens te behalen?
1. Onrealistische verwachtingen
Een veelvoorkomende valkuil bij goede voornemens is het stellen van onrealistische verwachtingen. Het is geweldig om ambitieus te zijn, maar het is essentieel om doelen te stellen die haalbaar zijn. Het stellen van onbereikbare doelen kan leiden tot frustratie en demotivatie wanneer we ze niet bereiken.
2. Gebrek aan concrete planning
Een goed voornemen zonder een gedegen plan is als een schip zonder kompas. Het formuleren van concrete plannen en actiestappen is cruciaal voor succes. Het gebrek aan een duidelijke routekaart kan leiden tot verwarring en maakt het gemakkelijk om af te dwalen van het oorspronkelijke doel.
3. Te veel doelen tegelijkertijd
Soms overladen we onszelf met te veel goede voornemens in één keer. En het proberen te veranderen van te veel gewoonten tegelijkertijd kan overweldigend zijn. Het is effectiever om te focussen op een paar doelen en deze grondig aan te pakken.
4. Gebrek aan intrinsieke motivatie
Goede voornemens die niet voortkomen uit intrinsieke motivatie hebben minder kans van slagen. Wanneer we doelen stellen omdat anderen het van ons verwachten of omdat het 'gewoon het juiste is om te doen', ontbreekt het vaak aan de persoonlijke drijfveer die nodig is om door te zetten als de dingen moeilijk worden.
5. Accepteer terugval
Niemand is perfect, en het is onvermijdelijk dat we af en toe terugvallen in oude gewoonten. Het probleem is dat je zo’n terugval ziet als een totale mislukking en probeer dan vol te houden.
6. Sociale druk en vergelijking
In een wereld vol social media die voortdurend sociale vergelijkingen aanmoedigt, ligt de druk om aan bepaalde doelen en normen te voldoen erg hoog. Het is belangrijk om doelen te stellen die jij belangrijk vindt en vooral niet voldoen aan de verwachtingen van anderen.
7. Gebrek aan beloningen
Als we onszelf niet belonen voor het behalen van tussentijdse doelen, kunnen we het gevoel van voldoening missen dat ons aanspoort om door te gaan.
Het stellen van goede voornemens is een positieve stap en het volhouden een nog grotere stap! Gebruik het nieuwe jaar als een kans voor nieuwe veranderingen en door juist bewust te zijn van de valkuilen die goede voornemens met zich mee brengen is de kans van slagen alleen maar groter.