Huh? Duizenden dode vissen op mysterieuze wijze aangespoeld op eiland in Japan
Aan het strand spoelt nou weleens een dode vis aan: het hoort bij de natuur. Alleen wanneer er ineens duizenden vissen aanspoelen, wordt het toch ietwat vreemd. Dit gebeurde enkele dagen geleden op het strand van eiland Hokkaido in Japan, en niemand weet waarom. Ondertussen heerst de dode vislucht over meer dan een kilometer kust.
Duizenden dode vissen aangespoeld in Japan
Het lijkt wel een kerkhof op het strand van het Japanse eiland Hokkaido. In enkele dagen tijd spoelden op mysterieuze wijze duizenden dode vissen aan, en niemand heeft een idee over het waarom. Ondertussen proberen de lokale vissers de vissen zo snel mogelijk weg te halen. Alleen is dat zo makkelijk nog niet, want het zijn er natuurlijk ontzettend veel. "Ik heb nog nooit zoiets gezien," zegt een visser met meer dan 25 jaar ervaring tegen de Japanse krant Mainichi Shimbun. Het gaat trouwens om ongeveer 1.200 ton aan makreel en sardines. De duizenden dode vissen zijn aangespoeld vlakbij de vissershaven van Hakodate. Volgens de ervaren visser begonnen de vissers pas vorig jaar plotseling sardines te vangen. "Ik vraag me af of het ecosysteem aan het veranderen is," zegt hij.
Overigens is dit niet de enige plek in Japan, waar dode vissen zijn aangespoeld. Zo spoelden er afgelopen woensdag zo'n 30 à 40 ton aan dode vissen aan in een stad honderden kilometers ten zuiden van eiland Hokkaido. Dat zijn er een stuk minder, maar het is wel net zo bizar.
Thousands of tons of dead sardines washed ashore in Hakodate's beach on Hokkaido, Japan pic.twitter.com/gpH0mjaPcv
— Carl Zha (@CarlZha) December 7, 2023
Zeewater onderzoeken
Op dit moment is het dus nog een raadsel, wat er precies is gebeurd. Zelfs de wetenschappers hebben nog geen idee. Zo zijn er meerdere scenario's mogelijk. Misschien waren de vissen totaal uitgeput, doordat ze werden opgejaagd door roofvissen. Of mogelijk is de watertemperatuur plotseling flink gedaald, waardoor er sprake is van een zogenoemde temperatuurshock. Mikine Fujiwara, een bekende lokale visserijfunctionaris, zegt tegen de Mainichi Shimbun, dat ze het zeewater gaan onderzoeken. Binnenkort worden monsters genomen van het zeewater op de locatie.
Afvalwater Fukushima?
Hoewel het onderzoek nog volop aan de gang is, denkt ook de media mee over mogelijke oorzaken. Zo legt het Britse Daily Mail een verband met het afvalwater van Fukushima. Vier maanden geleden begon de kerncentrale namelijk zijn afval te lozen in de Stille Oceaan. Dit werd destijds wel goedgekeurd door het Internationaal Atoomenergie Agentschap, omdat de invloed op het milieu "verwaarloosbaar" zou zijn.
Het Japanse visserijagentschap denkt niet, dat er een verband is met het afvalwater van Fukushima. "Er zijn geen afwijkingen gevonden in de voorlopige resultaten van watermonitoringonderzoeken," zegt de woordvoerder.
Lees ook: Bizar: gasten in Japanse restaurants likken aan sushi van de lopende band