Vlinders in je buik: waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
De kans is groot dat je de uitdrukking wel eens hebt gehoord, of misschien heb je het zelf al wel eens ervaren: vlinders in je buik. Een ietwat gek, maar ook prettig gevoel dat wordt ‘geactiveerd’ door een bepaald persoon. Maar wat zijn deze vlinders? En waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Het krijgen van vlinders in je buik heeft alles te maken met een biologische en psychologische reactie. Wanneer jij verliefd bent en de persoon in kwestie ziet, wordt jouw brein actiever. Hierdoor komen er allerlei hormonen vrij, waaronder noradrenaline. Dit zorgt vervolgens weer voor de aanmaak van adrenaline, een hormoon dat vrijkomt bij stress. Angst, dat een vorm van stress is, en verliefdheid zetten beiden het lichaam aan tot een vecht-vluchtreactie. Oftewel: het zweet breekt je uit, je adem gaat hakkelen, je hart gaat sneller kloppen én je krijgt vlinders (of een knoop) in je buik.
Waar komen deze vlinders dan vandaan?
Hoewel jij die reactie ziet als iets goeds, ziet jouw lichaam dat als een dreigend gevaar. Er is ‘iets’ aan de hand, dus worden die signalen naar het deel van je brein gestuurd dat jouw emoties reguleert. Het vele bloed dat gewoonlijk naar je buik stroomt, wordt door de heftige emoties even voor andere eindzaken gebruikt. Tijdens een vecht-vluchtreactie is het bloed namelijk harder nodig voor andere organen, zoals je hart, spieren en longen.
Het gevolg hiervan zijn een hakkelend bloedtoevoer naar je maag en verslappende maagspieren. Je maag seint deze reacties direct door naar je brein. Die vervolgens niet weet hoe ze de signalen moet interpreteren, ondanks het feit dat het brein deze reacties zelf heeft veroorzaakt. En terwijl deze signalen bij angst vertaald zouden worden als een knoop in je maag, is dit nu niet het geval. Vanuit de ‘verliefdheidsstand’ van het brein, worden de signalen uiteindelijk gezien als vlinders in je buik.
Kort en makkelijk gezegd ontstaan vlinder in je buik dus door een miscommunicatie tussen je hersenen en maag.
De afname van vlinders na een paar jaar
Ben je er bekend mee dat de verliefdheid na een paar jaar omgezet wordt tot ‘houden van’? Na deze jaren zwakken de vlinders in je buik af en komen ze alleen in periodes terug. Voor velen voelt dit misschien aan als iets slechts, hoewel dit nergens voor nodig is. Want ook al neemt de adrenaline af, door het knuffelhormoon oxytocine, vinden partners het nog steeds fijn om in elkaar gezelschap te zijn. Daarbij is het voor het lichaam beter dat de adrenaline afneemt. Al die hormonen en neurotransmitters bezorgen jouw lichaam namelijk nogal wat stress. En langdurige hoge doses adrenaline zijn zeker niet goed voor je hart. Het is dus maar goed dat die vlinders er niet continu blijven fladderen.