Waarom verwachten sommigen dat mannen de eerste date betalen?
Het eten was heerlijk, het gezelschap was leuk en de sfeer was goed, maar dan komt die ongemakkelijke vraag: wie betaalt de rekening? Hoewel de meningen hierover erg uiteenlopen, wordt er bij een eerste date door veel mensen verwacht dat de man betaald. Maar waarom precies?
Traditie
Vanuit traditioneel oogpunt is het gebruikelijk dat de man alles betaalt. Vroeger waren vrouwen als het ware het bezit van een man. Daar kunnen we ons natuurlijk niks meer bij voorstellen. De man had een baan en bracht het geld binnen. Hiermee betaalde hij alles voor zijn vrouw. Niet alleen nam hij haar mee op dates, ook op andere manieren liet hij zijn liefde merken. Zo was het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de man altijd de deur voor de vrouw openhield. Maar dit deed de man natuurlijk niet voor niets. Als het ware betaalde hij voor haar aantrekkelijkheid en aandacht. En daarbij werd er van de vrouw verwacht dat zij voor het huishouden en de kinderen zorgde. Er werd vaak ook geconcurreerd om een vrouw met andere mannen, dus hoe meer geld hij uitgaf, hoe beter de kansen om haar voor zich te winnen.
Vrouwenemancipatie
Terwijl veel mannen geld nog wel gebruiken om indruk te maken op een vrouw, bijvoorbeeld door de eerste date te betalen of met dure producten te pronken. Is het tegenwoordig niet gebruikelijk meer dat de man opdraait voor alle kosten in een relatie. Hoewel er nog steeds veel vrouwen zijn die ervan houden om constant vertroeteld te worden en met liefde de man laten betalen, is het door de vrouwenemancipatie steeds gebruikelijker dat de kosten verdeeld worden. Over het betalen van de eerste date wordt nog wel veel gediscussieerd. Deze veelbesproken kwestie roept namelijk veel verschillende meningen op.
Lees ook: Dit is waarom je single zijn zou moeten vieren
Wie vindt wat? En waarom?
De meeste mannen vinden dat het hoort bij hun mannelijkheid dat zij de eerste date betalen. Het voelt voor hen ongemakkelijk om de rekening te delen of de ander te laten betalen. Hoewel veel mensen het hiermee eens zijn en er soms zelfs op afknappen als de man niet betaalt, zijn er ook velen die dit grote onzin vinden. Volgens hen komt het heel afhankelijk over, alsof ze de mannen nodig hebben om te betalen. Daarbij voelt het vaak alsof je dan iets verschuldigd bent aan de man, net zoals vroeger. Wanneer je verwacht dat er nog een date komt, ben je daardoor sneller misschien sneller geneigd om de man wel te laten betalen. Met het idee dat zij de tweede date betalen.
Maar even terugkomend op de vraag: waarom verwachten veel mensen dat mannen de eerste date betalen? Ondanks de vele meningsverschillen, vindt het overgrote deel het prettig dat de man wél betaalt op de eerste date. Volgens hen bewijst de man op deze manier dat hij voor haar wil gaan. En velen houden er nou eenmal van om ‘veroverd’ te worden. Dat houdt niet in dat we afhankelijk willen zijn, het tegenovergestelde zelfs. Maar een man die moeite doet? Dat blijft een zwak punt voor velen.