Typische uitspraken voor iemand die altijd alles overdrijft
Je herkent het vast wel: mensen die de boodschap door de situatie te overdrijven, groter maken dan het is. Hoewel de boodschap vaak wel duidelijker overkomt, vervormen ze onterecht de werkelijkheid onterecht. Welke manieren zijn er om een overdrijving te uiten én wat is de reden dat mensen zo veel overdrijven? Wij vertellen het je in dit artikel. Mét een aantal typische overdreven uitspraken!
Om een boodschap kracht bij te zetten, maken mensen zaken erger of groter dan dat ze daadwerkelijk zijn. Oftewel: ze overdrijven de boodschap. Er zijn veel manieren om dit te doen:
Dramatiseren/emotioneel opkloppen
Door een verhaal te dramatiseren, maak je onterecht ergens een drama van. Hierbij spelen ze vooral in op de emoties.
“Ik heb nog steeds last van die bal die tegen mijn been kwam, ik denk echt dat ik een rolstoel moet gaan aanschaffen.’
Aanvallen (chargeren)
Bij het overdrijven in de vorm van een aanval, verergeren ze de informatie om op die manier de ‘aanval’ meer kracht bij te zetten.
“Jullie kunnen beter nu al opgeven. Wij zijn 10 keer zo goed als jullie. Het wordt sowieso een makkelijke wedstrijd voor ons.”
Aandikken
Bij het aandikken van een verhaal, maken ze van een klein detail onterecht iets heel groots.
“Toen ik die schaafwond op mijn been zag, dacht ik eerst dat mijn been geamputeerd moet worden.”
Mooier maken dan het is
Hierbij maken ze de boodschap mooier dan het daadwerkelijk is.
“Ik vind het raar dat ze hem ontslaan, net nu het bedrijf beter loopt dan ooit.”
Generaliseren
Hoewel het in de boodschap eigenlijk maar om twee personen gaat (door woorden zoals ‘iedereen’ en ‘niemand’ te gebruiken) krijgt de boodschap meer 'kracht'. Dit doe je bijvoorbeeld ook met de woorden ‘alles’ of ‘niks’. Ook al gaat er maar één ding fout, door dat te vervangen voor ‘alles’ of ‘niks’, bekrachtig je de boodschap.
“Ik weet zeker dat ik alles fout heb geantwoord in mijn examen. Dat wordt gegarandeerd een onvoldoende.”
Lees ook: Leugentje om eigen bestwil? Zo schadelijk is het echt
Maar waarom overdrijven mensen eigenlijk?
Cognitieve vervormingen
Het is mogelijk dat wij mensen door onbewuste mentale processen de werkelijkheid niet goed waarnemen. Dit leidt tot het overdrijven van de waarschijnlijkheid of het belang van een gebeurtenis. Deze cognitieve vervormingen komen het meest voor in situaties die emotioneel geladen zijn.
“Tijdens de wedstrijd heb ik geen één bal goed aangenomen. Die basisplaats kan ik wel vergeten.”
Manipulatie
In tegenstelling tot cognitieve vervormingen, zijn er ook veel mensen die bewust overdrijven. Dit speelt al op een jonge leeftijd: om aandacht te krijgen, versterken kinderen prestaties en obstakels. Opscheppen als een vorm van overdrijven gebruiken mensen op elke leeftijd om aandacht te vragen. Hoewel het wel gebeurt, is overdrijven om iemand te manipuleren niet noodzakelijkerwijs om een ander pijn te doen.
“Die sprintwedstrijd op school was supermakkelijk, ik was wel drie keer zo snel als mijn klasgenoten.”
Psychische stoornis
Psychische stoornissen zijn ook mogelijk de oorzaak voor overdrijving. Zo komt het bij mensen die last hebben van een depressie vaak voor dat ze overdreven alles-of-niets-denken. En narcisten staan bekend om hun grote gevoel van eigenbelang, waardoor ze snel alles overdrijven om zichzelf goed te neer te zetten.
“Jullie hebben toch niets aan mij, ik kan beter gewoon naar huis gaan nu.”