Waarom doet een situationship break-up soms zo veel pijn?
Misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je er zelf ervaring mee: een situationship. Meer dan friends with benefits, maar minder dan een relatie. Een situationship zorgt soms voor ingewikkelde situaties en heftige situationship break-ups. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
Alhoewel het soms lijkt alsof de twee mensen een koppel zijn wanneer ze samen zijn, gedragen ze zich apart van elkaar als singles. De relatie heeft geen officieel label en ze zijn elkaar daardoor niets verplicht. Een situationship wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:
- In een situationship ontbreekt de consistentie: je weet vaak niet wanneer je de ander weer zult zien of hoelang het duurt voordat hij of zij reageert op je appje;
- Daarnaast spreek je niet over de toekomst en blijft de connectie oppervlakkig. Alhoewel je wel tijd samen spendeert en misschien wel intiem bent met elkaar, zijn er geen tot weinig gesprekken over persoonlijke onderwerpen;
- Waar je in een relatie tijd vrij maakt voor elkaar, werkt dit in een situationship anders. Je bent niet elkaars prioriteit, je ziet elkaar dus vaak alleen wanneer jullie beide toevallig vrij zijn;
- Daarbij zijn jullie niet exclusief, dat wil zeggen dat jullie beide andere mensen mogen daten.
De voordelen van een situationship
In tegenstelling tot in een relatie heb je in een situationship veel minder verantwoordelijkheid. Daarnaast kost het ook minder fysieke en emotionele energie. Wanneer jullie in een situationship zitten, is er sprake van een ‘relatie modus’ en een ‘vriendschappelijke modus’. Op de momenten dat jullie samen zijn, is er intimiteit en een emotionele connectie. Maar op de momenten dat jullie apart van elkaar zijn, gaat dit over naar casual contact.
Samengevat: een situationship kan jou een leuke, stressvrije manier geven om te genieten van de voordelen van een relatie, zonder dat daar emotionele verplichtingen aan vast zitten. Maar let op het woord ‘kan’: een situationship kent ook enkele nadelen.
De nadelen van een situationship
Zelfs als jullie aan het begin met elkaar afgesproken hebben dat jullie géén relatie willen, is er een kans dat iemand toch gevoelens ontwikkelt. Je ziet elkaar regelmatig, hebt veel gesprekken en bent zelfs intiem met elkaar; dat er dan gevoelens in het spel komen is ook niet heel verrassend.
Wanneer jij de enige bent die gevoelens ontwikkelt, blijf je misschien hopen dat de ander ook van gedachten veranderd. Je gaat meer moeite in je partner steken, in de hoop dat de hij of zij daarin meegaat. Op zo’n moment is het verstandig om te stoppen met de situationship. Hoe moeilijk dat ook is, wanneer je nog langer in de situationship blijft hangen, gaat het jou alleen nog maar meer breken.
Waar komt die pijn vandaan?
Je wist van tevoren dat het géén relatie zou worden, dus waardoor doet deze situationship break-up nou toch zoveel pijn? Het antwoord hierop is: hoop en een te lage zelfwaarde. Op het moment dat jij gevoelens ontwikkelt, ga je hopen dat je partner ook zo over jou gaat denken. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat je de reden hiervoor bij jezelf gaat zoeken. Ben ik dan niet leuk genoeg? Ben ik niet knap? Doe ik irritant? Je haalt jezelf onnodig naar beneden, je zelfwaarde daalt en dat maakt de kans dat je alsnog in de situationship blijft alleen maar groter. Daarbij ga je de ander idealiseren in je hoofd. Rare opmerkingen of acties van je partner stop je in de doofpot of praat je snel goed. Je beseft hierdoor niet dat je jezelf tekortdoet. Alhoewel de ander jou niet als prioriteit ziet, zet jij hem of haar wel op één. En ook al breek je zo je eigen hart, het lukt je niet om de ander los te laten.