Klaar met toxic positiviteit? Zo kun je je gevoelens echt voelen
We moeten altijd naar de positieve dingen in het leven kijken toch? Nou, niet per se. Door een roze getinte bril naar het lezen kijken is soms goed, maar het te veel doen is een vorm van toxic positiviteit. Wat toxic positiviteit is en hoe jij er vanaf komt, leggen we jou haarfijn uit!
Lees ook: Dit zijn de manifestaties die je zou moeten doen op je verjaardag
Wat is toxic positiviteit?
Op een positieve manier in het leven staan is absoluut niks slechts. Het wordt pas slecht wanneer je positiviteit ervoor zorgt dat je negatieve dingen in het leven niet meer onder ogen komt. Je minimaliseert en ontkent dat er iets aan de hand is en daardoor werk je jezelf alleen maar tegen. Je weigert naar je eigen negatieve emoties te luisteren, en doet dit vaak ook niet bij anderen. Praten over verdriet of andere negatieve emoties doe je niet. Je lacht het weg en legt de focus op de goede dingen in het leven. Het doet een beetje denken aan de mindset 'positive vibes only'. Dit komt voort uit het idee dat als je meer focus legt op negatieve emoties, dat je dan meer negatieve emoties gaat ervaren. En we begrijpen dat vervelende gevoelens willen vermijden soms logisch is, maar ze uit de weg gaan zorgt er niet voor dat ze verdwijnen. Je gedragen alsof ze er niet zijn, betekent niet dat ze er niet zijn. Dus is het goed om jezelf eens in de zoveel tijd te confronteren met negatieve emoties.
Zo voel je je gevoelens echt
Ben je klaar om de roze bril achter je te laten? Dan hebben wij een paar tips om je gevoelens echt te gaan voelen zoals je ze hoort te voelen. Ten eerste willen we je aanmoedigen om te huilen. Je doet dit natuurlijk niet op commando, maar het is zeker goed om jezelf te laten huilen als je de behoefte voelt om dit te doen. Dit kan namelijk een enorme opluchting zijn. Zodra je iets meemaakt dat jou pijn doet, en je voelt tranen komen, laat ze dan lopen. Probeer ze niet weg te lachen of te denken aan positieve dingen. Laat jezelf echt even zitten met die negatieve gevoelens en uit ze op een manier die gepast voelt op dat moment.
Daarnaast is het goed om je gevoelens op te schrijven. Met mensen erover praten is dan de volgende stap, maar als je dit nog te lastig vindt, is het goed om ze op papier te zetten. Pak een notitieboekje en schrijf hierin op wat je precies voelt en wat hier de oorzaak van is. Je kan je gevoelens ook storten in een creatieve activiteit. Denk aan het schrijven van poëzie, tekenen of schilderen. Zolang jij er voldoening uit haalt en je het gevoel hebt dat je je gevoel erin kwijt kan, is het een goede uitlaatklep.
En onthoud, negatieve gevoelens ervaren we allemaal. Het hoort bij het leven. Gun jezelf dus deze menselijke ervaring en voel de emoties wanneer ze zich voordoen. Hiermee bespaar je jezelf in de toekomst veel onnodige pijn van opgestapelde emoties.
Lees ook: Doe jij weleens aan ‘bed rotting’? Zo weet je wanneer je het te lang doet