Het hoe en waarom van autarkisch leven
Autarkisch leven, tegenwoordig wordt het steeds populairder. Ook al is het voor veel mensen niet mogelijk volledig autarkisch te leven, een paar stappen in de goede richting helpen al te werken aan een beter milieu en een betere toekomst. We leggen je graag uit wat autarkisch precies is, en waarom het zo belangrijk is.
Wat is autarkisch
Autarkisch is een ander woord voor zelfvoorzienend. Als je autarkisch leeft, voorzie je in je eigen onderhoud en ben je niet afhankelijk van andere partijen of andere landen voor jouw voedsel en goederen zoals kleding. Import is dus niet nodig. Je maakt en verbouwt alles zelf en wekt je eigen stroom op, en idealiter verspil je niets.
Waarom zelfvoorzienend leven
Mensen kiezen vaak voor (deels) zelfvoorzienend leven omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. De ecologische voetafdruk is het aantal hectare dat jij nodig hebt om te voorzien in jouw consumptie. Alles wat geproduceerd wordt vraagt ruimte en energie. Inmiddels zijn er meer mensen op aarde dan er ruimte is voor alle ecologische voetafdrukken, en dat put de aarde uit. Daarom is het belangrijk je voetafdruk te verkleinen, en dat doe je onder meer door zelfvoorzienend te leven.
Bovendien betekent autarkisch leven dat je weet wat je eet – je verbouwt alles immers zelf –, en je hecht vaak meer waarde aan zelfgemaakte kleding dan kleding uit een winkel. Daarnaast geef je jij kinderen kennis en vaardigheden om bewust te zijn van alles om ons heen en daar zorgvuldig mee om te gaan.
Autarkisch wonen
Steeds meer mensen kiezen voor een tiny house als ze autarkisch willen wonen. Op een kleiner woonoppervlakte ben jij je meer bewust van de noodzaak tot het hebben van weinig spullen – je hebt gewoon geen ruimte om veel dingen te bezitten en je bent genoodzaakt efficiënt en bewust met de ruimte om te gaan. Je doet niet snel een impulsaankoop maar leent of huurt spullen. Daarnaast is een kleiner oppervlakte sneller te verwarmen en heb je minder energie nodig.
Autarkisch wonen betekent ook dat jij je eigen energie opwekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, en je eigen water zuivert.
Voor veel mensen is volledig autarkisch leven een stap te ver. Maar ook door deels zelfvoorzienend te leven verklein jij je ecologische voetafdruk al.
Hoe richt je een tiny house in
Een tiny house richt je efficiënt en met aandacht voor de ruimte in. Veel dingen hebben verschillende functies in één. Een bank die ook dienst doet als slaapplaats bijvoorbeeld, kasten die tegelijk opbergruimte en de functie van een muur vervullen om twee ruimtes van elkaar te scheiden, planken aan de muur om de vloer leeg te houden voor een meer ruimtelijk effect. Je kiest voor grote ramen waar veel daglicht door naar binnen komt, met inbetweens, gordijnen die zowel natuurlijk licht doorlaten als voldoende privacy geven. Het interieur en de muren hebben bij voorkeur lichte kleuren voor een meer ruimtelijk effect.