Fabels en feitjes over de hormoonspiraal
Heb jij een hormoonspiraal of denk je erover om er eentje te nemen? Dan kan het fijn zijn om dit even te lezen! We zetten een aantal fabels en feitjes over deze vorm van anticonceptie voor je op een rijtje.
De hormoonspiraal
Het kiezen van een geschikt anticonceptiemiddel kan lastig zijn. Iedere vorm brengt andere voor- en nadelen met zich mee. Wat bij jou past, is iets waar jijzelf het best over kunt beslissen! Over het spiraaltje gaan veel spookverhalen rond die je misschien laten twijfelen. Spoiler: deze zijn meestal niet waar! Wel brengt het een aantal mogelijke bijwerkingen met zich mee. We vertellen je hoe het precies zit.
FABEL: als je de spiraal laat verwijderen kun je niet meteen zwanger worden.
Op het moment dat deze uit je lichaam is, ben je meteen weer vruchtbaar. Dit fabeltje is waarschijnlijk ontstaan door het volgende, wat wel klopt: bij de meeste vrouwen moet de cyclus weer even op gang komen. Als je een spiraal hebt, kan het namelijk zo zijn dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. Laat je ‘m verwijderen? Dan kan het even duren voordat die cyclus weer gewoon ‘een cyclus’ wordt. Vandaar. Maar de kans op zwanger worden is meteen weer aanwezig!
FABEL: de spiraal kan verdwijnen in je lichaam.
Ook dit is een veelgehoord verhaal. No worries: dit is niet mogelijk. Wel kan het tijdens het plaatsen door de baarmoederwand worden geprikt. Daardoor komt het in de vrije buikholte terecht, wat uiteraard niet de bedoeling is. De kans dat dit gebeurt is echter heel klein. Is de hormoonspiraal eenmaal geplaatst, ook dan is de kans klein dat het verschuift.
FEIT: het plaatsen van een spiraal kan pijnlijk zijn.
In hoeverre je er pijn van ervaart verschilt enorm per persoon. Ook hangt het er vanaf hoe dit wordt gedaan en wat je pijngrens is. Als je het fijn vindt kan je van tevoren iets innemen om de pijn die volgt te verzachten. Maar dat je het voelt, gaan we niet onder stoelen of banken steken. Gelukkig duurt het plaatsen maar een paar seconden.
FABEL: de hormoonspiraal geeft alleen in je baarmoeder hormonen af
Helaas is dit niet het geval. De hormonen komen ook in je bloed terecht, waardoor ze effect hebben op je hersenen en hart, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Niet bepaald leuk nieuws, I know. Toch is dit wel fijn om te weten. Zo kan je een goede afweging maken.
Ook interessant: Een spiraal laten plaatsen: zo gaat het in z'n werk
Mogelijke bijwerkingen van de hormoonspiraal
Komen vaak voor: het uitblijven van de menstruatie, rugpijn, buikpijn, bekkenpijn, infecties, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, lager libido, spotting.
Komen soms voor: hoge bloeddruk, acne, lichaamsbeharing, gewichtstoename, depressie, andere psyschische klachten, het spiraal afstoten.