Dit is waarom we zo gek zijn op programma’s als Temptation Island en Ex On The Beach

Vrije tijd door Juliët

Drama, drama en nog meer drama. De ruzies in Ex On The Beach en de meest bijzondere uitspraken in Temptation Island. Relatiedrama's en vreemdgaande stelletjes. We kijken volop naar deze tv-programma's. Heel vermakelijk. Maar waarom kicken wij hier eigenlijk zo op? Dat gaan wij je vertellen. Wat is jouw guilty pleasure? 

Temptation Island en Ex On The Beach

Temptation Island is het programma waarbij stelletjes de uitdaging aangaan om twee weken zonder elkaar de verleiding te weerstaan op het eiland. Gaan ze samen naar huis of verlaten ze het eiland als singles? Bij Ex On The Beach gaat het net eventjes anders. Naar het eiland komen allemaal singles die met elkaar verblijven in een villa. Ieder moment kan er een ex op het strand 'aanspoelen'. Komt deze voor liefde, lust of juist voor heel veel drama?

Programma's als Temptation Island en Ex On The Beach werken erg ontspannend. Achterover leunen en alles op ons af laten komen. Bij reality-tv kunnen we ons verstand gewoon eventjes helemaal op nul zetten. Zodra we gaan kijken naar programma's als Temptation en Ex On The Beach dan kunnen we ons vergelijken met de personen in het programma. We gaan ons er beter door voelen. Maar waarom kijken we nou zo graag naar vreemdgaande stelletjes? We willen dingen beleven die zorgen voor bepaalde emoties. Denk aan spanning, sensatie of plaatsvervangende drama. Emoties waar we allemaal mee dealen. Daarnaast zijn we gek op reality tv, omdat we ons in de mensen kunnen inleven. Het lijkt alsof je de situatie met elkaar kunt delen. Alleen wij zitten veilig op de bank.

 

Empathie

Ons inlevingsvermogen is precies de reden waarom we goed gaan op vreemdgaande stelletjes en vreel drama. Zodra wij de serie aanzetten, wordt er een bepaalde mate van empahtisch vermogen geactiveerd. Als je ziet dat iemand in het programma een beeld krijgt van zijn of haar parnter die vreemdgaat, doet dit toch wat met je. Je krijgt bijna medelijden met de persoon. Door de emotionele opwinding krijgen we een gevoel dat we leven. Televisie is laagdrempelig en daardoor krijgen we sneller dit gevoel.

 

Meepraten

Hoe kan het dan dat we bij programma's als Temptation Island zeggen dat we er af en toe naar kijken, omdat er niks anders op is. Dit heeft te maken met selfulfilling prophecy. Hoe meer mensen kijken en zeggen dat het programma goed is, hoe minder mensen hier tegenin gaan. Je krijgt sociale druk.

 

Oppassen

Helaas schuilt er ook wat gevaar in reality-tv. Ons normen en waarden kunnen namelijk wat gaan vervagen. Er komen in series namelijk soms dingen voor die voor een bepaald shock-effect kunnen zorgen. Denk aan vreemdgaan, drugsgebruik of uit de hand gelopen ruzies. Aan de andere kant kan dit juist je ook afschrikken. Dan heeft reality-tv nog zijn voordelen, want dan werkt het als voorlichting.