Tandenknarsen: hoe zit dat?

Gezicht door Juliët

Knars jij wel eens je tanden in je slaap? Tandenknarsen is een van de grootste boosdoeners voor het gebit. Je hebt het vaak pas door als je wakker wordt. Een zeurende en vooral constante pijn in je kaak of hoofd. Maar waarom knarsen we onze tanden en kunnen we het voorkomen? Lees gauw verder en kom erachter.

Tandenknarsen

Het schuiven van je tanden en kiezen wordt ook wel bruxisme genoemd. Bij het tandenknarsen komt er zoveel kracht bij kijken dat je gebit schade kan oplopen. Je hoeft niet bang te zijn dat je tanden gelijk afbreken na een keer tandenknarsen. Het wordt een ander verhaal zodra het regelmatig gebeurt. Zodra jij last krijgt in je kaak, mond of hoofd is het verstandig om even een keer naar de tandarts te gaan. Bij sommige mensen is er zelfs sprake van chronisch tandenknarsen. Hierbij kan er een breuk ontstaan in je tanden of erger je verliest tanden.

 

Probleem

Wanneer je tijdens het slapen je tanden knarst, kun je hier onbewust wakker door worden. Soms wel meerdere keren per nacht en dit zorgt er weer voor dat je de andere ochtend vermoeid bent. Je kan dan zo in slaap vallen of je hebt totaal geen concentratie. Het tandenknarsen kun je onder andere herkennen aan een slechter gebit. Dit kan onstaan door het maanden tot jarenlange knarsen.

 

Oorzaken

Maar wat is nou precies de oorzaak van het tandenknarsen? Vaak heeft het met oververmoeidheid of stress te maken. Maar het kan daarnaast ook een gewoonte zijn. Denk aan een periode van langdurige stress. Je lichaam raakt gewend aan het tandenknarsen en daardoor blijf je ermee doorgaan. De meeste mensen die tandenknarsen weten niet wat ze precies aan het doen zijn. Ze zijn ondertussen lekker aan het slapen. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Erfelijke factoren
  • Slaapstoornissen
  • Stress, alcohol en roken
  • Gebruik van drugs
  • Ziektes van het zenuwstelsel
  • Medicijngebruik zoals Prozac

 

Oplossing

Gelukkig bestaan er ook nog oplossingen. We beginnen bij het bitje. Dit is een speciaal bitje die je tijdens het slapen draagt. Het beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft dit bitje niet elke nacht te dragen. Draag hem in periodes dat je merkt dat je veel tandenknarst. De meeste mensen knarsen namelijk bepaalde periodes en dus niet elke nacht. Naast dit bitje zou je je ook kunnen kiezen voor de volgende oplossingen:

  • Laat je tanden niet op elkaar rusten. Je zet je kaakspieren anders onnodig aan het werk.
  • Zorg voor een goede werkplek. Door een verkeerde werkhouding aan te nemen, kunnen je spieren zo gespannen raken dat je 's nachts gaat knarsen.
  • Masseer je kaakspieren. Zoek op Youtube maar een filmpje op.
  • Let op voedingsmiddelen. Zorg er overdag voor dat je niet te veel etenswaren neemt waar je veel op moet kauwen.
  • Ga lekker ontspannen. Weg met die stress.