De NuvaRing: alles wat je wilt weten over dit anticonceptiemiddel
Anno 2023 zijn er enorm veel vormen van anticonceptie. De pil is natuurlijk de meeste bekende, maar ook veel meer vrouwen willen hier vanaf vanwege de hoeveelheid hormonen. Daardoor kijken we steeds vaker naar alternatieven. De NuvaRing is zo'n alternatief en wij vertellen je alles wat je wilt weten over dit anticonceptiemiddel.
Wat is de NuvaRing?
De NuvaRing is een anticonceptiemiddel voor vrouwen. Deze ring bevat wel hormonen, maar een stuk minder dan de pil. Het is een soort siliconen ring die je net als een tampon inbrengt. In werking lijkt de ring veel op de pil. Je houdt de ring namelijk voor drie weken in en houdt dan een stopweek. Ook kan je net als bij de pil je stopweek overslaan. Dan breng je gewoon direct weer een nieuwe ring in. Het voordeel van de ring is dat je niet meer dagelijks hoeft te onthouden dat je je anticonceptie in moet nemen.
Voel je de NuvaRing zitten?
Zoals we net al zeiden breng je de ring hetzelfde in als een tampon. Je knijpt de ring samen en duwt hem vervolgens verder. In principe voel je hem niet zitten. Hij is namelijk veel fijner dan een tampon.
Is de NuvaRing betrouwbaar?
Geen enkele anticonceptie is 100% betrouwbaar. Dat geldt dus ook voor de NuvaRing, maar deze is net zo betrouwbaar als andere anticonceptiemiddelen. Wanneer je de ring op de juiste manier gebruikt is de kans op zwangerschap slechts 0,7%. De NuvaRing beschermd echter niet tegen SOA's.
De ring tijdelijk eruit halen
Een nadeel van de NuvaRing is dat je partner hem kan voelen tijdens het vrijen. Mocht dit vervelend zijn kan je hem ook er ook tijdelijk even uithalen. Je kan de ring zonder risico tot maximaal drie uur eruit halen.