Dit is waarom klagen over je ex je kan helpen met over hen heen komen
Wanneer je een break-up meemaakt, is het heerlijk om even lekker over je ex te klagen. Maar veel mensen zien klagen juist als iets negatiefs. En dat terwijl klagen over je ex juist kan helpen met over hen heen komen. Dit is waarom je juist wel moet klagen, en wanneer klagen ongezond wordt.
Lees ook: 5 trucjes waardoor jullie langer verliefd blijven
Klagen over je ex
Zangers en zangeressen doen het voor hun werk! We kennen een hoop bekende nummers van celebs die gaan over hun exen. Wat dacht je van de diss track die Shakira maakte over haar ex, Flowers van Miley Cyrus of Dear John van Taylor Swift. Klagen over je ex is iets heel normaals. Je hebt veel frustratie in je over de break-up en het is dus ook niet gek om dat eruit te willen laten. Alleen is er wel een grens.
Wanneer is het gezond om over je ex te klagen?
Klagen over je ex is hartstikke gezond. Als je er echt mee zit en je het gevoel hebt dat je het er echt uit moet gooien, doe het lekker! Het lucht enorm op. Door te klagen, zelfs al zeg je de meest nare dingen over iemand, kun je de break-up zelf makkelijker verwerken. Je haalt de negatieve energie uit je systeem en maakt ruimte voor positievere dingen. Daarnaast helpt het klagen met het verwerken van de break-up omdat je de negatieve gevoelens een plekje geeft. Ook wordt je hierdoor bewuster van de situatie. Je beseft je beter wat er fout was aan de relatie, waardoor je er in de toekomst van kunt leren.
Je kunt ook publiekelijk klagen over je ex. Deel je favoriete break-up liedje op je Instagram Story of maak er een Tiktok over. Hierdoor stel je jezelf open om te leren van deze ervaring omdat je jezelf openstelt voor feedback. Deze feedback kun je natuurlijk ook krijgen door erover te praten met je vrienden of familie.
De conclusie is simpelweg dat jij je break-up moet verwerken op een manier die voor jou werkt. Als jij het erg fijn vindt om erover te klagen, dan moet je dat vooral doen. Om je toekomstige zelf te helpen kun je je gevoelens ook opschrijven. Dit kun je vervolgens later teruglezen wanneer je hier behoefte aan hebt, bijvoorbeeld wanneer je de neiging hebt om terug te gaan naar die ex.
Wanneer wordt klagen ongezond?
Klagen lucht natuurlijk lekker op. Maar het wordt ongezond wanneer je er anderen mee schaadt of wanneer het jou eigenlijk niet meer helpt met je healing process. Hiermee bedoelen we dus dat het niet de bedoeling is om te blijven hangen in je negatieve gevoelens. Als jij je te veel focust op de ander en negatieve dingen over hen zeggen, blijf je te veel in de situatie hangen en zul je meer moeite hebben met verder gaan met je leven. Klaag dus lekker in het begin om het uit je systeem te gooien, maar laat het daarna ook gaan. Het is helemaal oké om al je frustratie eruit te gooien, maar laat het niet jouw leven overnemen. Let it go!
Lees ook: Het gemiddelde aantal bedpartners van Nederlandse mannen