Snapping hip: wat is het?
Klik Klik. Hoor jij wel eens een knakkend geluid vanuit je heupen komen bij het opstaan? Misschien heb je wel last van een snapping hip. Zoals de naam al zegt betekent het letterlijk ‘klikkende heup’. Is dat niet heel pijnlijk? Gelukkig niet. Over het algemeen is een snapping hip pijnloos. Wij gaan je er alles over vertellen.
Snapping hip
Bij een snapping hip kan de beweging van een spier of pees aan de buitenkant van je heup zorgen voor een ‘klikkend’ geluid. Door de beweging van een spier of pees over het bot ontstaat het klikkende geluid. Zoals mensen zijn of haar rug of handen kunnen knakken, kan jij je heup knakken. Vaak wordt er gedacht dat het gaat om een ontwrichting van de heup, maar dat is zeker niet het geval. Een snapping hip komt vaak voor bij mensen tussen de 15 en 40 jaar. Met name in de groei of bij veel sporten. Denk aan wandelen, dansen of atletiek. Ook al zou je niet zoveel sporten en ben je inmiddels uitgegroeid, een snapping hip kan ook bij jou voorkomen.
Vormen
Er zijn twee verschillende vormen van de snapping hip. Bij de eerste vorm is er sprake van een verspringing van de peesplaat aan de zijkant over de heup. Over het algemeen is dit pijnloos. Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel en deze zit aan de voorzijde. Zodra dit pijnlijk wordt, is er vaak sprake van een peesontsteking of slijmbeursontsteking. De kans dat je dan een behandeling krijgt is dan wel groot.
Signalen
Met een snapping hip kun je het volgende ervaren:
- Het knappen of ploppen aan de voorkant, zijkant of achterkant van de heup bij het optillen, neerzetten of zwaaien van het been
- Stijfheid aan de voor-of achterkant van de heup
- Zwak gevoel in de benen bij het vooruit of opzij tillen
- Zwelling aan de voor-of zijkant van de heup
- Moeite met opstaan uit een stoel of wandelen
Behandeling en herstel
Zolang je geen pijn ervaart bij de klikkende heup, is er geen behandeling nodig. Mocht je toch klachten hebben dan kun je het beste naar de arts toegaan. De arts gaat onderzoeken wat de oorzaken zijn van de ‘klikkende’ bewegingen. Verder kun je je je heup koelen met ijs, rekoefeningen doen of je krijgt ontstekingsremmende medicijnen. Het is vooral belangrijk om tijdens sporten of andere activiteiten steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden.