Dit zijn de gekste paastradities ter wereld
Met Pasen worden bepaalde dingen elk jaar opnieuw gedaan. Zo verstoppen Nederlanders graag paaseitjes, decoreren ze hun woning met paastakken en gaan we massaal naar de woonboulevard op Tweede Paasdag. Misschien denk je: why? Al blijken er wereldwijd nóg vreemdere paastradities te zijn. Dit zijn de gekste (en leukste) paastradities ter wereld.
Lees ook: Paasontbijt tip: maak deze easy Paashaas pannenkoek
Paastradities wereldwijd: zo vieren ze Pasen in andere landen
Natuurlijk wordt Pasen niet alleen in Nederland gevierd. Pasen is een Christelijk feest, waarop men viert dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dat gebeurde dan dus op Eerste Paasdag. Vervolgens vond de staat dat alle feestdagen uit twee dagen moesten bestaan. Men vond onder meer dat mensen een extra vrije dag verdiende, omdat de zondag standaard al een vrije dag was. In andere landen werd Tweede Paasdag later afgeschaft, maar in Nederland vieren we het nog steeds twee keer. En de tweede dag doen we dat dus meestal in de woonwinkels. Dat is een vrij gekke traditie, maar het kan nóg gekker tijdens Pasen.
1. Frankrijk: grootste omelet creëren
In Nederland eten we alleen chocolade eieren en gekookte eitjes tijdens Pasen, maar in Frankrijk gaan ze graag een stapje verder. Daar maken ze op Tweede Paasdag traditioneel de grootste omelet ooit. De inwoners uit het plaatsje Haux maken dan een gigantische omelet bestaande uit ruim 4.500 eieren. Dat doen ze allemaal thuis, waarna ze zich verzamelen in het centrum. Vervolgens serveren mensen hun omeletten aan meer dan 1000 mensen. Sharing is caring!
2. Hongarije: watergevecht tijdens Pasen
Blijkbaar is het elk jaar rond Pasen warm in Hongarije. Of dat hopen we ten minste. In Hongarije houden ze namelijk graag een watergevecht tijdens Pasen. Dit zijn dan overigens altijd de vrouwen gekleed in traditionele kleding. Vervolgens spuiten de mannen water op de vrouwen of krijgen ze gewoonweg een emmer water over zich heen. Verfrissend!
3. Finland: verkleden als heksen
Normaal verkleed je je tijdens Halloween als enge wezens. Nou, in Finland verkleden ze zich graag tijdens Pasen. En nee, niet als de paashaas, maar als creepy heksen. Daarna lopen ze zo door de straten met versierde takken vol veertjes. Deze ‘paastakken’ proberen ze vervolgens in te ruilen voor lekkere snoepjes.
4. Filipijnen: kruisiging nadoen
Op Eerste Paasdag vieren we dus dat Jezus uit de dood opstaat na zijn kruisiging. Een heftige dood, die je liever niet zelf ervaart. Al denken sommige loyale Katholieken in de Filipijnen hier kennelijk anders over. Sommige mensen doen daar tijdens Pasen graag de kruisiging na. Ze denken dat dit hen helpt om het lichaam te zuiveren en reinigen, waardoor al je zonden verdwijnen. Zoals verwacht vond de Rooms-Katholieke kerk dit helemaal niets. Ze probeerden de paastraditie zelfs tegen te houden, maar dat lukte niet.
5. Griekenland: rode paaseieren eten
In de winkels in Nederland vind je altijd allemaal verschillende kleuren paaseieren. Ook versieren kinderen graag hun gekookte eieren met allemaal kleurtjes en tekeningen. Alleen zijn ze in Griekenland vooral dol op één kleur tijdens Pasen. In dit land vind je alleen rode paaseieren. Rood is de kleur van ‘leven’ en beeld het bloed van Jezus Christus uit. Al jaren is het ei een symbool voor de vernieuwing van het leven. Op deze manier staan de rode paaseieren in Griekenland voor de overwinning op de dood. Wel passend bij Pasen, toch?
6. Noorwegen: crimeseries kijken
Als je dacht dat de paastraditie van Finland creepy was, dan weet je nog niets over de paastradities in Noorwegen. Het voelt niet eens als een paastraditie. Het lijkt meer alsof de mensen in Noorwegen dit weekend gewoon zien als een kleine vakantie. Tijdens Pasen gaan de inwoners van Noorwegen namelijk massaal crimeseries kijken in hun huizen in de bergen. De crimeseries zijn hier zo populair tijdens Pasen, dat televisiezenders speciaal diverse crimeseries uitzenden. Ook komen er vlak voor Pasen vaak nieuwe detectiveromans uit.
7. Nieuw-Zeeland: grote jacht op paashazen
Waar wij met z’n alle zoeken naar paaseieren tijdens de Paasdagen, zoeken ze in Australië naar iets anders. In het plaatsje Otago gaan ze tijdens Pasen namelijk op jacht naar paashazen. En dan bedoelen we dus echt op jacht met een geweer. Wát? De jaarlijkse jacht op (paas)hazen moet boeren en hun landbouwgronden helpen bij de bestrijding van ‘ongedierte’.
8. Tsjechië & Slowakije: vrouwen slaan met paastwijgen
Als vrouw wil je tijdens Pasen (en dan met name Tweede Paasdag) liever niet naar Tsjechië of Slowakije. Op deze dag gaan mannen en jongens namelijk door de straten met vrolijk, versierde paastwijgen versierd met linten. Wat ze hiermee doen? Nou, ze gaan op zoek naar meisjes en vrouwen om zachtjes te slaan met hun paastwijgen. Excuse us? Al willen ze het vrouwelijke geslacht geen pijn doen. Ze moedigen hiermee een goede gezondheid en schoonheid aan. Hm, oké.
9. Papoea-Nieuw-Guinea: bomen vol sigaretten
Yep, wereldwijd worden de paastradities steeds gekker. Zo eten ze in Papoea-Nieuw-Guinea helemaal geen chocolade-eieren tijdens Pasen. In de bossen van dit land hangen ze tijdens Pasen bomen vol met tabak en sigaretten. Na het paasfeest worden deze aan inwoners gegeven. Eh, erg gezond (not).
10. Australië: de paas-Bilby
Tot slot willen we je graag kennis laten maken met een nieuw paasdier. Meestal zie je natuurlijk een paashaas tijdens Pasen, maar in Australië kiezen ze liever een ander dier. Hier heb je namelijk de paas-Bilby. De bilby is een bedreigde diersoort. Daarom proberen ze elk jaar tijdens Pasen het dier populairder te maken. Zo maken ze lekkere chocoladeversies van de bilby, die best veel weg hebben van de traditionele paashaas. Alleen red je nu hopelijk een schattig dier bij elke hap.