Een kater: hoe ontstaat dat eigenlijk?
Je kent het vast wel. Je bent een avondje uitgegaan met je vrienden en die avond genoten jullie volop van wat drankjes. Alleen had je toch net wat te diep in het glaasje gekeken. Met barstende koppijn word je de andere dag wakker. Hallo kater! Maar hoe ontstaat een kater eigenlijk? Dat gaan wij je vertellen.
Kater
Knallende koppijn, een misselijk gevoel en je bent niet vooruit te branden. Je hebt last van een fikse kater. Doordat je alcohol drinkt scheiden je nieren meer vocht uit, waardoor je meer plast en je lichaam uitdroogt. Dit vochtverlies zorgt ervoor dat je je de volgende ochtend intens moe voelt, een droge mond hebt en dus ook veel dorst. Die dorst wordt ook wel nadorst genoemd. De knallende koppijn en het duizelige gevoel hebben te maken met de giftige stof acetaldehyde oftewel ethanol. Deze stof ontstaat als je lijf de alcohol afbreekt.
Alcohol
Bij het drinken van 1 glas alcohol duurt het ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat je lever de alcohol heeft afgebroken. Als je dus een avondje uitbundig aan het drinken bent, dan zit al die alcohol de volgende ochtend nog gewoon in je lijf. Alsof het allemaal nog niet erger kan, is misselijkheid ook een veel voorkomend iets. Alcohol irriteert namelijk je maagslijmvlies en dat zorgt ervoor dat je meer maagzuur aanmaakt en dat jij boven de wc kunt hangen. Vooral bij oudere mensen is een kater vaak hevig, omdat de alcohol trager wordt afgebroken. Als je wat zwaarder, gespierder bent of meer lichaamsvocht hebt, dan is je kater vaak minder hevig.
Hoe kom ik ervan af?
De een rijdt meteen naar de MacDrive en de ander springt direct onder de douche. Helaas gaat je kater hier niet sneller weg door. Was dat maar zo. Maar wees niet getreurd. De volgende dingen kunnen je misschien helpen:
- Eet eens goed ontbijtje en vooral gezond
- Drink genoeg water
- Pak je rust en doe vooral ook rustig aan
- Na het rusten is beweging altijd goed
Hoe kan ik het voorkomen?
Dit kan natuurlijk maar op één manier en dat is door geen alcohol te drinken. Maar wil je nou toch drinken, dan kunnen deze volgende tips je nog wel eens helpen:
- Zorg dat je een bodem hebt voordat je begint met drinken. Eet dus goed wat.
- Drink niet te veel. Hoe minder, hoe frisser je bent.
- Drink langzaam, dus nee niet al die adjes.
- Drink niet alles door elkaar ook al is dit verleidelijk.
- Drink vooral zo weinig mogelijk alcohol met zogenaamde foezelalcoholen, die zitten namelijk in drank gemaakt van fruit zoals pruimenbrandewijn.
- Drink na een glas alcohol steeds een glas water. Alles voor het vocht.
- Drink extra water voor het slapen. Een glas water kan al veel doen.